Özyazanlar İstifa Etti; Yeni Hoca Kim Olacak?

Başlatan mehmet yılmaz, 18 October 2009, 18:52:00

« önceki - sonraki »

Mustee13

Türkiye'de 24 yıl aktif teknik adamlık yapan Sırp çalıştırıcı Milorad Mitrovic, Fanatik Gazetesi'nden Umut Eken'in sorularını yanıtladı.

Hocam gündemdeki konuyla başlayalım. Fatih Terim bayrağı devretti, Türk Milli Takımı'nın başına nasıl bir hoca gelmeli?

Milli takımın başına geçecek teknik adamdan önce, Fatih Terim nasıl değerlendirilmeli, o düşünülmeli. Türkiye'nin yetiştirdiği böylesine önemli bir teknik adamdan mutlaka faydalanılmalı. Takip ettiğim kadarıyla hep klasik formüller üzerinde duruluyor. Oysa yeni bir oluşum hayata geçirilebilir.

Sizin bir öneriniz var mı?

Bence federasyon çatısı altında tutulmalı. İlk aklıma gelen, Terim'den başdanışman olarak yararlanılması. Fatih Terim, teknik heyetin üzerinde "Başdanışman" sıfatıyla görev yapabilir ve onun altındaki ekip milli takımı çalıştırabilir. Terim'in altında çalışacak yerli bir teknik direktör çok başarılı olabilir.

Yerli teknik direktör demişken... Yerli-yabancı tartışmaları için ne söyleyeceksiniz?

Türkiye'nin teknik direktörü kesinlikle yerli olmalı. Son yıllarda Türk futbolundaki gelişim kendini birkaç kulvarda birden gösteriyor. Son 10 yılda birçok futbolcu Avrupa'nın önemli takımlarına transfer oldu; İspanya, İngiltere, İtalya gibi dev liglerde boy gösterdi. Bu gelişim sadece futbolcu bazında olmadı, teknik adamlar da kendilerini geliştirdi.

Yerli teknik adamlarla ilgili görüşlerinizi biraz daha açar mısınız...

Bunun için Anadolu kulüplerindeki gelişime bakmanız lazım. Sivasspor'un son iki yıldaki gelişiminde Bülent Uygun'un, bu sezon Bursaspor'un önemli hamlesinde Ertuğrul Sağlam'ın katkısını göreceksiniz. Ertuğrul Sağlam, Bülent Uygun, Hakan Şükür ve daha birçok gençten yararlanılabilir.

Bu söylediklerinizden Futbol Federasyonu'nun yabancı ve kariyerli bir teknik adam arayışına sıcak bakmadığınızı anlıyorum.

Şöyle söyleyelim. Futbol Federasyonu Terim'in zamansız ayrılığı sonrası hızlı hareket etmek istiyor ve bu nedenle hemen çok kariyerli teknik direktörlere yöneliyor. İsmi geçen isimleri eleştirmem mümkün değil. Hiddink, Scolari, Zico... Hepsi gerçekten çok iyi teknik adamlar. Hele Lucescu mükemmel bir teknik direktör. Benim iddiam şu ki, Türk futbolu yapmayı düşündüğü hamleyi yerli teknik direktörlerle de gerçekleştirebilir.

Türkiye'deki yıllarınıza geri dönelim. Sizde iz bırakan iyi ve kötü anılar nelerdir?

O kadar çok anım var ki... Tam 24 sene çalıştım Türkiye'de. Kuveyt'te, Kıbrıs'ta da çalıştım ama Türkiye apayrı. Orası benim ikinci vatanım. Kendi ülkemden daha fazla yaşadım Türkiye'de. Ama Eskişehir'in bende hep özel bir yeri olmuştur. İlk çalıştırdığım takım Eskişehir'di. Muhteşem taraftarı, şehirdeki sıcak ilgi... Orada her şey ama her şey güzeldi...

Hangi futbolcularla çalıştınız, emeğiniz olduğuna inandığınız oyuncular kimler?

O kadar özel oyuncularla çalıştım ki... Bu futbolcularla çalışmak her teknik adama nasip olmaz. Tanju (Çolak), Ertuğrul (Sağlam), Hakan Şükür, Saffet Sancaklı ilk aklıma gelenler. Ama yetenek bakımından Dardanel'de genç bir santrforum vardı Okan isminde... Diğerleri kadar sivrilemedi ama Allah vergisi yetenekleri vardı. Teknik direktörlük kariyerimde gördüğüm en yetenekli oyunculardan biriydi.

Türk takımlarının durumunu nasıl görüyorsunuz?

Sivasspor'dan başlayalım. Bülent Uygun benim eski öğrencilerimden. Futbolculuğunda çok çalışkandı, teknik adamlığında da çok çalıştı ve bunun karşılığını aldı. Sivas'ın bu sezonki şanssızlığı deneyimsizliği oldu. Sezona 5-0'lık Anderlecht yenilgisiyle başladıkları için o tahribatı atlatmaları kolay olmadı. Yoğun fikstürde takım özgüvenini tekrar kazanamadı. Şimdi Muhsin Ertuğral'a sabır gösterilmeli. O da eski öğrencim. Eskişehirspor'da teknik direktörlüğünü yaptım. Başarılı olacağını düşünüyorum.

Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray için neler söyleyeceksiniz?

Beşiktaş sistemini değiştirmenin sancılarını yaşıyor. Şampiyonlar Ligi'nde şanslarının azaldığını söyleyebiliriz. Hem sistem değiştirip hem de Şampiyonlar Ligi ve Süper Lig'de mücadele etmek kolay değil. Ama futbollarında gelişim olduğunu söyleyebiliriz. Bundan sonra Beşiktaş'tan çıkış bekliyorum. Galatasaray ve Fenerbahçe daha organize. Lig yarışında ciddi rekabet yaşayacaklar, Avrupa'da da yolları açık görünüyor.

Tekrar size dönelim... Son yıllarda sizi göremez olduk.

Halen Belgrad'dayım. Bir süre futboldan uzak kalmak zorundaydım. 1.5 yıl çok kötü bir dönem geçirdim. Çok fazla detay vermek istemiyorum ama hayatımın en zor zamanlarıydı. Bu süreçte babam ve kayınpederim vefat etti. Benim için zor günlerdi.

Tekrar çalışmayı düşünüyor musunuz? Halen Türk kulüplerinin kapısını çalacağı 3-5 yabancı teknik adamdan birisiniz...

Öncelikle ben kendimi yabancı bir teknik direktör olarak görmüyorum. Türkiye benim ikinci vatanım. 30 yıla yakın bir zamanı Türkiye'de geçirdim, 24 yıl teknik direktörlük yaptım. Havasını kokladığım, yemeklerini özlediğim bir ortamda çalışmayı tabii ki isterim. Teklif gelirse cevabım şimdiden belli...

Fanatik Gazetesi

17.10.2009 10:10

berusa55

Adam Samsunspor'umuzun S'sini almamış ağzına!

samsunmania

Şu Kartalspor'u ve Kocaelisporu seyretseler utanırlar mı acaba bizim çakma topçular? Maddi durumları bizden kötü üstelik. Cevap belli. Nerdeeeee....

tunç güvenoðlu

beşnumara

Alıntı yapılan: tunç güvenoğlu - 19 October 2009, 23:22:01
1987 yılındakı hocamız ....
gelmesi sizce nasıl olur abi? iyi mi kötü mü?

tunç güvenoðlu

mitroviç in alkol problemi epey fazla idi ...
bızım nerdeyse 20 sene oncekı hocamız dı hala hocalık yapıyormu bılmıyorum...

samsunmania

Alıntı yapılan: 35ama55 - 19 October 2009, 23:46:45
Mitroviç'in yabancı olduğu için gelemeyeceği söyleniyor, sitenin ağır toplarından bir cevap bekliyorum?

Ben de öyle biliyorum Mert. Yabancı hoca çalışamıyor 1.ligde.

samsunmania

Alıntı yapılan: tunç güvenoğlu - 19 October 2009, 23:51:58
mitroviç in alkol problemi epey fazla idi ...
bızım nerdeyse 20 sene oncekı hocamız dı hala hocalık yapıyormu bılmıyorum...

Bizden sonra da çalıştı abi ama bizdeki kadar başarılı olamadı. Menteşoğu'ndaki para, Samsunspor'un efsane kadrosu yoktu diğer takımlarda. İletişimi 0 dı. Alkol problemi olduğunu ben de duymuştum.

Kaya

Mitroviçden bu saatten sonra hiç bir şey olmaz tamam tecrübeli birini takımın başına getirelim ama mitroviç gibi amaaan diyip bırakacak bir isim olmasın....

Kaya

Alıntı yapılan: 35ama55 - 19 October 2009, 23:59:38
Şimdi öğrendim Mitro'nun çalışma izni varmış ancak kendisi 2.sırada görülüyor. 3.aday ise Besim Durmuş. Erkut Tutu bu sefer hocayı ben seçeceğim demiş, ilk sıradaki adayı kendisi belirlemiş.

1.sırayı çok ama çok merak ediyorum şimdi acaba ne olacak

samsunmania

Alıntı yapılan: 35ama55 - 19 October 2009, 23:59:38
Şimdi öğrendim Mitro'nun çalışma izni varmış ancak kendisi 2.sırada görülüyor. 3.aday ise Besim Durmuş. Erkut Tutu bu sefer hocayı ben seçeceğim demiş, ilk sıradaki adayı kendisi belirlemiş.

Mitro o zaman çifte vatandaşlık almış olabilir.
Tutunun ipiyle kuyuya inip tutmayalım biz de...... ???
Kaynağın var mı Mert?

samsunmania

Alıntı yapılan: 35ama55 - 20 October 2009, 00:04:25
Kaynak benim, gazeteciyiz o kadar  :D  1.adayı sabah öğrenirsiniz.

Kapına dayanırım şimdi ha.  :)

tunç güvenoðlu

Alıntı yapılan: 35ama55 - 20 October 2009, 00:04:25
Kaynak benim, gazeteciyiz o kadar  :D  1.adayı sabah öğrenirsiniz.

vayyyy artist basınım benim...gazeteci de oldu ya... bas bakalım havanı mert

Kaya

Şu an sabah oldu zaten izmirde güneş doğmuyorsa biz ne yapalım arkadaş açıkla şu ismi delirtme adamı  >:( ;D

AntZ

20 October 2009, 00:20:06 #134 Son düzenlenme: 20 October 2009, 00:28:56 Ant55
İstanbul'da hoca mı var yahu  ???

İstanbul'dan olup gelme olasılığı olan, bizde de yardımcı hoca olarak çalışmış Metin Tekin geliyor aklıma  ;D

Yok yok ne Metin Tekin'i yazmayın şimdi vallahi nedense aklıma ilk o geldi, tamamen attım, ben Besim Hoca'yı istiyorum.  ;D

Mert alacağın olsun gece gece beyin jimnastiği yaptırıyosun bize  ;D

Şimdi araştırmaya başlıyorum yakın zamanda Kartal, Güngören, Eyüp, A.Üsküdar, İstanbulspor, Sarıyer, Zeytinburnu, Bakırköy, 4. Levent, Şişli, Taksim, Kumkapı, Sulukule, Özsahra-i Cedit (Nasıl yazılıyorsa, bizim Cedit le de yakın  ;D) takımlarından kimler ayrılmış diye  ;D