TARAFTARA VERİLEN CEZALAR

Başlatan teksaslı avukat, 10 October 2011, 09:42:09

« önceki - sonraki »

samuray

bursasporlu kardeşimize teşekkürler bu duyarlılığından ötürü

babasamsunlu

Alıntı yapılan: teksaslı avukat - 10 October 2011, 13:48:03
Samsunsporlu dostlarım, kardeşlerim. Meslektaşım Engin abim gerekli açıklamayı yapmış, güzel mesajlarınız için hepinize teşekkür ederim. Bizim gibi hayatı tribünden gören arma sevdalıları için ortak çaba gerek. Tek başımıza bizi ezecekler, o yüzden birlik olalım ve her mücadelemizi birlikte verelim. Bu arada Akan kardeşim Bursaspor-Samsunspor maçı için ailesiyle birlikte davetlim olacak, aynı şekilde ben de ikinci yarı Akan kardeşimin misafiri olacağım. Her iki takıma da başarılar dilerim şimdiden, Bursa'da yaşayan Samsunlular şehrine ihanet etmez, Bursaspor'u da tutar Samsunspor'u da. Bu dilek ve temennilerle hepinize saygılar kardeşlerim.

Sevgili kardeşim can dostum..
Şampiyon Bursaspor'un Büyük taraftarı...
Hoşgeldin sefalar getirdin..

Daha ben hiç bir şey demeden Samsunspor taraftarına yapılan haksızlığı duyar duymaz beni arayıp;Samsunsporlu kardeşlerimiz için neler yapabilirz diyerek gerçek bir dostluk örneği gösterdiğin için sana,burdaki arkadaşlarımın huzurunda bir kez daha sonsuz teşekkürler ediyorum.
İnanç kardeşimin dediği gibi Kardeşlik dediğin senin gibi adamlarla olur..

Dediğin gibi bu lobi çok güçlü bir lobi..Ve bizler birlik olmasak bu lobiye karşı duramamız olduka güç..
Bursa ve Bursaspor taraftarı bir çok yönden Samsun ve Samsunspor taraftarıyla aynı kaderleri paylaşmıştır..
İnşallah birlikte hareket edebilecek bir ortamı oluşturabilir ve bu linç kampanyalarına karşı dimdik ayakta durabiliriz..

Bursada,Bursaspor tribününde Samsunsporumu ve Kardeş Bursasporumuzu seninle birlikte izlemek çok büyük keyif olacak..

Tribün_ali

Kazım yılmazı ve trabzon lobisini vereceksin mahkemeye

edmontdante

11 October 2011, 15:27:08 #18 Son düzenlenme: 11 October 2011, 15:32:39 edmontdante
Bugün Savcılık aşamasını da görmüş olduk.

Hakaret içeren tezahürat

MADDE 14 - (1) Spor alanlarında veya çevresinde taraftarların grup halinde veya münferiden belirli bir kişiyi hedef veya muhatap alıp almadığına bakılmaksızın duyan veya gören kişiler tarafından hakaret olarak algılanacak tarzda aleni olarak söz ve davranışlarda bulunmaları halinde, fiilleri daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, şikayet şartı aranmaksızın, failler hakkında onbeş günden az olmamak üzere adli para cezasına hükmolunur.

Hükmü gereğince 300.TL  para cezasına hükmediliyor.Video kayıtlarının varlığı sadece kişi tespitine yönelik.Yani kayıtlarda  üzerinize atılı suçu işlediğinize dair her hangi bir görüntü olmasa bile polislern tiutmuş olduğ tutanak yeterli kabul edilerek yukarıda belirtilen ceza veriliyor .

Seyirden yasaklanma

MADDE 18 - (1) Kişinin, bu Kanunda tanımlanan veya yollamada bulunulan ilgili kanunlardaki suçlardan dolayı mahkemece kurulan hükümde, hakkında güvenlik tedbiri olarak spor müsabakalarını seyirden yasaklanmasına karar verilir. Seyirden yasaklanma ibaresinden kişinin müsabakaları ve antrenmanları izlemek amacıyla spor alanlarına girişinin yasaklanması anlaşılır. Hükmün kesinleşmesiyle infazına başlanan seyirden yasaklanma yaptırımının süresi cezanın infazı tamamlandıktan itibaren bir yıl geçmesiyle sona erer.

3- Bu madde kapsamına giren suçlardan dolayı soruşturma başlatılması halinde şüpheli hakkında spor müsabakalarını seyirden yasaklama tedbiri derhal uygulamaya konulur. Soruşturma evresinde Cumhuriyet savcısı, kovuşturma evresinde mahkeme tarafından bu tedbirin kaldırılmasına karar verilmediği takdirde bu yasağın uygulanmasına koruma tedbiri olarak devam edilir.

8- Bu madde hükümlerine göre spor müsabakalarını seyirden yasaklanan kişi, yasaklama kararının sebebini oluşturan fiilin işlendiği müsabakanın tarafı olan ve taraftarı olduğu takımın katıldığı spor müsabakalarının yapılacağı gün, yurt içinde bulunduğu takdirde, müsabakanın başlangıç saatinde ve bundan bir saat sonra bulunduğu yere en yakın genel kolluk birimine başvurmakla yükümlüdür.

Zaten bildiğimiz gibi karakolca  1 yıl men tedbiri anında veriliyor.Yukarıda belirtilen 300.TL ödenirse savcılık dava açmıyor.1 Yıl men tedbirinin kaldırılması ise savcının takdirinde.Ama anladığımız kadarıyla 300.TL nin ödenmesi durumunda men tedbiri kaldırılıyor.Eğer suçlu olmadığımıza inanıyorsak bu parayı ödemeyip dava açılmasını bekleyebiliriz.Ama malesef açılacak bu davada kanaatimce polislerin ifadelerini mahkeme yeterli görecektir.Onlar bu cezayı haksız yere başka sebeplerle dahi yazmış olsalar bile haliyle bunun aksini söylemek zorundalar.Tıpkı eskiden plakaya yazılan haksız trafik cezalarına edilen itirazlarda mahkemelerin polis ifadelerini yeterli görmeleri gibi.
Dava açılır ise 1 yıllık men tedbirinin devam edip etmeyeceği davanın görüldüğü mahkameye bırakılmış.Yani tedbir kaldırılabilir de devam edebilir de.Aslında bu noktada 18.maddenin 1.fıkrası ile 3.fıkrası çelişiyor bana kalırsa.8.fıkra da karakola gidip imza atma yükümlülüğü getirilmiş.Buna uymamanın cezası  en az 500.TL

Madde 5:
(5) Spor alanlarında; güvenliğin sağlanması ve bu Kanuna aykırı davrananların tespiti amacıyla, gerekli teknik donanımlar kurulur. Kameralar ve benzeri teknik donanımların yerleştirilecekleri yerler ve sayıları il veya ilçe spor güvenlik kurulları tarafından belirlenir.

Bu husus polislerin cep telefonuyla çekim yapmasının hukuk dışı olduğunu ortaya koyuyor.Zira bunun için bir teknik donanım kurulacağı  açıkça yazılmış.Bu teknik donanım ise zaten kuruluyor.Cep telefonu olayı emniyetin tamamen kendi inisiyatifi ile yaptığı bir iş.

Spor alanlarına usulsüz seyirci girişi

MADDE 15 - (1) Bu Kanun hükümlerine göre temin edilmiş bileti olmaksızın spor müsabakalarını izlemek amacıyla spor alanlarına giren kişi, adli para cezası ile cezalandırılır. Suçun spor müsabakalarına seyirci olarak katılmaktan yasaklanmış kişi tarafından işlenmesi halinde, hakkında üç aydan bir yıla kadar hapis cezasına hükmolunur

1 yıl men almış kişinin stadyuma tekrar girmesi durumunda  3 ay hapsi var.

Taraftar gruplarına özel bir hüküm de bulunuyor.Bu zamana kadar ki açıklamalar SPOR ALANI İÇİN geçerli ekin taraftar rupları için SPOR ALANI DIŞINDA DA yasaklama getirilmiş.

Seyirden yasaklanma

MADDE 18 -
(2) Bu madde hükümleri, taraftar gruplarınca spor alanlarının dışında işlenen kasten yaralama, hakaret içeren tezahürat ve mala zarar verme suçları bakımından da uygulanır.

En çok tedirgin olduğum madde ise  22.madde.

Şiddete neden olabilecek açıklamalar

MADDE 22 - (1) Sporda şiddeti teşvik edecek şekilde basın ve yayın yoluyla açıklamada bulunan kişilere, fiilleri suç oluşturmadığı takdirde, beşbin Türk Lirasından ellibin Türk Lirasına kadar idari para cezası verilir.

Hakaret olarak neleri algıladıklarını gördükten sonra  hangi açıklamalarda şiddeti teşvik edecek unsurlar bulurlar  kim bilir?Tepki olarak 61.dakikada hep beraber sırtımızı dönmenin bile hakaret olarak algılanabileceğini beyan edenlerden her şey beklenir.Tabi ki 22.maddeye sokulan durumlarda  durum 14-18.maddeler gibi olmayacaktır.Yani yargılama esnasında  kişinin suçsuzluğu ispatlanabilir çünkü ortada  yazılı bir durum söz konusu ama küfür de falan böyle bir durum yok.

Bana kalırsa  emniyetce verilen 1 yıl men kararlarına karşı yapılacak itirazlar sonuç doğurmayacaktır.Zira yasanın 18.maddesinin 3.fıkrası bu hakkı tanımış.Böyle bir durum yasada var iken bunun iptaline mahkeme karar vermeyecektir çünkü uygulama yasaya uygun.Eğer savcının vereceği 300.TL ödenmeyerek dava açıırsa o zaman yapılan uygulamanın haksızlığı iddia edilecektir yani suçlandığımız şeyi yapmadığımız.Bu durumda da ne olur garanti veremem.Dediğim gibi muhtemelen polisler tekrar çağırılacak ve onlar da yaptıklarını inkar etmeyeceklerdir doğal olarak.Ama tabiki mahkeme neticesinde biz kaybetsek bile üst makamlara itirazı mümkün .Ayrıca bu davalarda polislerin iddialarını ispat  etmeleri karşı tarafça istenecektir mecburen.Ama dediğim gibi mahkeme ne yol izler bunu bilmek mümkün değil.

Bursaspor'lu meslektaımın da belirttiği gibi yasa  bence de anayasaya ve hukukun temel ilkelerine aykırıdır.Ancak bunları 1 yıl men tedbirine karşı Sulh Ceza Mahkemesine yapacağımız itirazda ileri sürmek daha doğrusu sonuç almak mümkün değil kanaatimce.Burada ya 300.TL cezayı ödeyerek işi bir kereliğine halledeceğiz 1 yıl menden de kurtulacağız ve bundan sonra ( yasa ve uygulamanın değişmeyeceğini düşünürsek)  dikkat edeceğiz ya da1 yıl men tedbirinin devam etmesini göze alarak davada haklı olduğumuzu ispat etmeye çalışacağız.Ve 1 yıl men tedbirinin adı 1 yıl olsa da  ve derhal uygulanacağı 18.maddenin  3.fıkrasında  açıkca belirtilmiş olmasına rağmen ne zamandan başlayacağı hususunda 1.3 ve 6.maddelerin  çelişkisini ben de çözemedim.Diğer hukukçu arkadaşlar da altta çizdiğim yerleri yorumlarsalar iyi olur.: ))

Seyirden yasaklanma

MADDE 18 - (1) Kişinin, bu Kanunda tanımlanan veya yollamada bulunulan ilgili kanunlardaki suçlardan dolayı mahkemece kurulan hükümde, hakkında güvenlik tedbiri olarak spor müsabakalarını seyirden yasaklanmasına karar verilir. Seyirden yasaklanma ibaresinden kişinin müsabakaları ve antrenmanları izlemek amacıyla spor alanlarına girişinin yasaklanması anlaşılır. Hükmün kesinleşmesiyle infazına başlanan seyirden yasaklanma yaptırımının süresi cezanın infazı tamamlandıktan itibaren bir yıl geçmesiyle sona erer. Bu güvenlik tedbirine ceza verilmesine yer olmadığı kararı ile birlikte hükmedilmesi halinde, hükmün kesinleştiği tarihten itibaren bir yıl geçmesiyle bu güvenlik tedbirinin uygulanmasına son verilir. Güvenlik tedbiri olarak spor müsabakalarını seyirden yasaklama kararı 25/5/2005 tarihli ve 5352 sayılı Adli Sicil Kanunu hükümlerine göre kaydedilir.

(3) Bu madde kapsamına giren suçlardan dolayı soruşturma başlatılması halinde şüpheli hakkında spor müsabakalarını seyirden yasaklama tedbiri derhal uygulamaya konulur. Soruşturma evresinde Cumhuriyet savcısı, kovuşturma evresinde mahkeme tarafından bu tedbirin kaldırılmasına karar verilmediği takdirde bu yasağın uygulanmasına koruma tedbiri olarak devam edilir.

(6) Kamu davasının açılmasının ertelenmesine, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına, hapis cezası yerine seçenek yaptırım olarak tedbire veya hapis cezasının ertelenmesine karar verilmesi halinde, kararın kesinleştiği tarihten itibaren; önödeme halinde ise, önödemede bulunulduğu tarihten itibaren, bir yıl süreyle spor müsabakalarını seyirden yasaklama tedbirinin uygulanmasına devam edilir.

mehmet yılmaz

Peki, abi olay nasıl gelişti bilmiyorum ama sivil ya da resmi polis geldi ve zaten şahit ya da şikayetçi olmadığı gibi küfür etmediğim halde benim küfür ettiğimi iddia ederek nüfus cüzdanımı vs. istedi. Ben de masum olduğum için "vermiyorum bilgilerimi" dedim. Ne olur sonrasında? Vermek zorunda mı insanlar?

CurvaSs

Alıntı yapılan: samsuni - 11 October 2011, 15:30:19
Peki, abi olay nasıl gelişti bilmiyorum ama sivil ya da resmi polis geldi ve zaten şahit ya da şikayetçi olmadığı gibi küfür etmediğim halde benim küfür ettiğimi iddia ederek nüfus cüzdanımı vs. istedi. Ben de masum olduğum için "vermiyorum bilgilerimi" dedim. Ne olur sonrasında? Vermek zorunda mı insanlar?

abi, yanlış yere park ettiğin zaman bile arabanın fotoğrafını çekerek ceza veriyorlar. ee madem polislerin elinde yasayı kendi kafalarına göre uygulama yetkisi var, park cezası keserken neden fotoğraf çekiyorlar. çünkü itiraz durumunda delil olarak göstermek için.

bu konuda ise itiraz edildiği zaman gösterecek delilleri yok gibi. 4 saniye küfür ettin diyorlar ama video'da küfür yok..

bu nasıl iş anlamadım ya neyse...

mehmet yılmaz

Hayır, Erdal senin dediğinde araç var, plakası var vs. Ben kendimi ona tanıtmak zorunda değilmi. Vermiyorum ismimi, kimliğimi... Çünkü birşey yapmadım. O zaman ne olacak?

Ayrıca madde 18 ve 22 bir arada ele alınınca Engin abinin dediği gibi her türlü protesto metni bile başa bela olur. Daha önceki yıllarda olduğu gibi "Samsunspor'a sahip çıkmayan siyasetçiye yazıklar olsun" bile denilse tribün grubu ve şiddeti teşvikten bir sürü sıkıntı açılır insanların başına.

CurvaSs

tamam abi, ben de diyorum ki, aracın görüntüsünü "itiraz geldiğinde göstermek" için çekiyorlar. ve adam itiraz ederse fotoğrafı önlerine seriyorlar. mesela park yasak olmayan bi' yerde ceza verildi adamın birine. olur mu olur yani, sonuçta insan evladı herkes, hata yapabilir.

bu durumda adam itiraz eder ve ceza ödemez. yani polis kafasına göre kanun uygulayamaz. bizim durumda o şekilde. video var ama video'da küfür yok. buna savcı nasıl mecbur 1 yıl men aldınız diyebiliyor, onu soruyorum. mahkeme aşamasına gelmedi ama mahkemede karar aleyhe çıksa, temyize gidilir. bu durumda biz hangi merciiye başvuracağız hakkımızı aramak için. savcıya tazminat davası açamayacağımıza göre.

edmontdante

Polsin iddiasını ispat etmesi gerektiği yönünde  Yargıtay Genel Kurul Kararı  olduğu söylendi .Genel Kurul Kararları Kanun Hükmündedir.Onu bekliyoruz.Bu var ise  güzel olacak.Erdal'ın dediği druumd a buradan kaynaklanabilir.

Polisin kendi kimliğini ibraz etmek  şartıyla kimlik sorma  hakkı var.Ve haliyle kimliğini gösterdiğinde gerekli bilgileri alıyor.

edmontdante

Alıntı yapılan: CurvaSs - 11 October 2011, 15:47:47
tamam abi, ben de diyorum ki, aracın görüntüsünü "itiraz geldiğinde göstermek" için çekiyorlar. ve adam itiraz ederse fotoğrafı önlerine seriyorlar. mesela park yasak olmayan bi' yerde ceza verildi adamın birine. olur mu olur yani, sonuçta insan evladı herkes, hata yapabilir.

bu durumda adam itiraz eder ve ceza ödemez. yani polis kafasına göre kanun uygulayamaz. bizim durumda o şekilde. video var ama video'da küfür yok. buna savcı nasıl mecbur 1 yıl men aldınız diyebiliyor, onu soruyorum. mahkeme aşamasına gelmedi ama mahkemede karar aleyhe çıksa, temyize gidilir. bu durumda biz hangi merciiye başvuracağız hakkımızı aramak için. savcıya tazminat davası açamayacağımıza göre.

6222 sayılı yasa açık yukarıda da açıkladım.Madde 18 şöyle diyor.

3- Bu madde kapsamına giren suçlardan dolayı soruşturma başlatılması halinde şüpheli hakkında spor müsabakalarını seyirden yasaklama tedbiri derhal uygulamaya konulur. Dolayısıyla iş emniyete intikal ettiğinde bu tedbir uygulamaya anında konuyor.

O gün Çorum'a gitmek için belirtilen saatte yola çıktığım halde 56'larda  kırmızı ışıkta geçtim diye ceza yazılmış ve bu cezaya itiraz etmiştim.Ama mahkemede polislerin yeminli ifadeleri  nazara alınarak davayı kaybettim.Ama  yukarıda belirttiğim Hukuk Genel Kurulu  söz konusu ise durum değişmiş oluyor  bekliyoruz

mehmet yılmaz

Alıntı yapılan: edmontdante - 11 October 2011, 15:48:19

Polisin kendi kimliğini ibraz etmek  şartıyla kimlik sorma  hakkı var.Ve haliyle kimliğini gösterdiğinde gerekli bilgileri alıyor.

Bir kaçışı yok yani... Oradan birşey bulamazsa başka bir sebepten sorduğunu da iddia edebilir.  :-\

Ollivanders

11 October 2011, 16:15:22 #26 Son düzenlenme: 11 October 2011, 16:20:56 Serpico
@edmontdante abim 1 yıl men cezasının ne zamandan itibaren uygulanacagı konusu kesinlikle çelişkili.3.fıkra  Sorusturma evresinde derhal uygulanacagı soylerken , 1.fıkra ise hükmün kesinleşmesini yani mahkeme aşamasına gittiginde kanun yollarının tüketilerek başka yolun kalmamasını şart koşuyor.

Benim anlamadıgım önödeme yapıldıgı taktirde 1 yıl men cezası devam mı ediyor ?
( Kovuşturma aşamasındaki önödeme uygulaması hakkında mı bu kanun maddesi ? , Ayrıca soruşturma evresinde önödeme yapıldıgında derhal uygulamaya konulan 1 yıl men cezası uygulamadan kaldırılıyor mu ? ) Ben hayatımda yorumlamaya bu derece kapalı başka bir kanun görmedim.
(6) Kamu davasının açılmasının ertelenmesine, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına, hapis cezası yerine seçenek yaptırım olarak tedbire veya hapis cezasının ertelenmesine karar verilmesi halinde, kararın kesinleştiği tarihten itibaren; önödeme halinde ise, önödemede bulunulduğu tarihten itibaren, bir yıl süreyle spor müsabakalarını seyirden yasaklama tedbirinin uygulanmasına devam edilir.

Kaya

Hey yavrum hukuk devletine bak sen.. :kafa: 

Lusage

Alıntı yapılan: samsuni - 11 October 2011, 15:30:19

Manisa maçından soruna örnek bir olay abi.

Arkadaşım sigara içiyordu. Polis geldi sigara içmek yasak. Kimliğini ver işlem yapacağız dedi. Arkadaşım kimliğim yanımda yok dedi. Polis o halde TC kimlik numaranı ver dedi. Arkadaşım TC kimlik numaramı bilmiyorum dedi. Polisin cevabı ise şu oldu. Kimliksiz gezmek yasak. Arkadaşı stad dışına alın... Bundan sonra balkonda polisler ve arkadaşım konuştuktan sonra arkadaşım geri içeri geldi ancak maçı bizle izleyemedi. Başka bir yere gitmek zorunda kaldı.

Tabi birde şöyle bir olay var kimlikten bağımsız olarak. Arkadaşımın kimliğini isteyen polis'in yanında ki amir bir başka arkadaşımdan da sigara içiyorsun kimliğini ver dedi. Kimlik verildi. TC numarası yazıldı. Daha sonra balkon'a geçildi. Orada arkadaşım sordu neden kimliğimi aldınız diye. Sigara içtiğin için denildi. Halbuki arkadaşım sigarayı bırakmıştı ve içmiyordu. Arkadaşım ben sigara içmiyorum dedi. Buna rağmen amir iddiasında diretti. İspatı kolay bir şey olduğu için arkadaşım amirin yüzüne doğru nefesini verdi ve ağzım sigara kokmuyor sigara içmiyorum dedi. Amir de mecburen TC sini silmek zorunda kaldı... Yani ispat edilemeseydi aynı Yavuz'un durumunda olduğu gibi yoktan var edilen bir olaydan arkadaşım ceza yiyecekti..

feveran

bugün 2 abimiz karakola ifadeye gitti tutank tutulmuş raporda alınmış sucda antreman ve tuttugu takımın maçlarına gitmicek diyor her maç öncesi ve sonrasında ikamet ettiği yerdeki karakola imza atacak 1 yıl men ve  zannenedersem para cezası gelecek kendi gözümle okudum kötü tezerahatten oldu fotograf video kayıtları bıle var resimlemişler tek tek polisin kimliği vermedimi 24 saat gözaltına alabılıyor artıkevdede sesssiz olcaz orayıda dinler izlerler yazıklar olsun bizi spordan edenlerden neden türkiye almanya maçında olanlardan dolayı birşeyolmuyor servetin yediği küfürleri duymuyolar