Samsun - Raylı Ulaşım Sistemi [SAMULAŞ]

Başlatan berusa55, 20 March 2008, 21:23:51

« önceki - sonraki »

gozgoz yýlmaz

raylı sistem atakumu ikiye bölmüş durumda. sağlık ocağına ya da pazar yerine, bakaya vs. gitmek için neredeyse 1 km yürümeniz gerekiyor. oysaki evinizin balkonundan görüyorsunuz, tam karşıda. atakum hattı için bir çözüm üretilebilir. üst yol olabilir, atakum büyüdü zaten, ilçe içinde bir hat kurulabilir. arenanın verdiği rakamlar abartılı olsa bile söylediklerinin çoğunda haklı.

brigand

ne kadar gerekliydi bilemiyorum. işe yarayacakmı o da bi muallak. yine bekleyip görücez.

Burak

bence sistem yanlış böyle bir şey yapılacaksa bir kere yer altından yapılmalı şehri ikiye bölmenin manası yok , bir ikincisi ben kilise kavşağından yeşilyurt ' a 2.hat ve atakum hattıyla 7-8 dk da gitmiştim . raylı sistem bana bunu sağlamayacak neredeyse otobüsten bile yavaş. metrobüs bile daha mantıklı olurdu bence. atakum hattının sayısı azaltılabilir mesela insanlara tercih hakkı sunulabilir mesela 100 araç çıkacaksa dönüşümle 50 araç çıkabilir tamamen kestirip atmak saçma. veya 1.2.hat gibi atakum içinde bir hat düşünülebilir atakum artık çok geniş bir yer . ben şimdi 56 larda otursam ve mpal de okusam sabahları ta shell e ineceğim oradan tramvaya binip okulun çok aşağısında ineceğim ya da otobüsü tercih edeceğim ki ikisinede çok erken binmek durumundayım. günümüzde vakit çok önemli bence farklı alternatifler düşünülmeli

Tufan

Samsun halkı toplu taşıma deyince dolmuşu anladığından oturması zaman alıcak. Samsun bize küçükte gelse gerçekten geniş bir şehir artık ne dolmuş ne minibüs bu yoğunluğu kaldıramıyor. geçen gün saat 4-5 gibi karayolları kavşağında 3 ışık bekledim ayrıca Atakum dolmuşları yanyoldan gidiyorlar türkişten shell nerdeyse yarım saat sürüyor.

saniyede 3 şerit değiştiren 30 kişi taşırken 120-130la giden fakülte dolmuşları varken belediye otobüsleri artınca, Samkart aktarma olayına başlayınca, gerekli alt geçit üst geçit düzenlemeleri yapılınca kazanan Samsun olacaktır. Yusuf Ziyayı seversiniz sevmezsiniz(ki ben hazetmem) ama raylı sistem projesi Samsun için önemli kazanımdır.

Burak

tufan dediklerinin büyük kısmına katılıyorum fakat iş yine dönüp dolaşıp vakitte tıkanıyor. ben şimdi muhasebecilik yapıyorum mesela. atakum dediğimiz yer 7 km bizim orada 4-5 tane müşterimiz var dolmuşla bu işimi çok kısa sürede halledebilirim ama tramvay hattıyla düşünüyorum da 5 yerin hepsinin arasınıda yürümek zorunda kalacağım fakat arası uzak olan 2 tanesini mesela dolmuşa bir kere daha binerek kısaltabilirim. atalarımızın dediği gibi özellikle günümüzde vakit nakittir bence.

Tufan

Burak çoğu şehirde olduğu gibi 1 saat içinde binmeyi aktarma yaparlarsa bu şekilde fazladan 1.5 lira vermenede gerek kalmaz. ayrıca toplu taşımanın birinci önceliği hızlı gitmek değildir.

Burak

benim derdim parası değil ki zaten. toplu taşımanın önceliği hız değilse nedir peki ? istanbulda insanları araçlarıyla seyahate değil toplu taşımaya teşvik ediyorlar.bunun için toplu taşımayı hızlandırmaya çalışıyorlar.metrobüs bunun için denenmedi mi ? veya metro tramvay kadar yavaşmı gider? bence hızlı ulaşım günümüzde önemli ve önceliklidir. ayrıca yzy'nin bazı aceleci projeleri de atıl olarak durmaktadır. bknz . b.cami alt geçidindeki dükkanlar ve konak sinemasının ordaki alt geçitteki dükkanlar bomboş beklemektedir. halkı tramvaya mecbur bırakmak neden iki alternatif olmasında ne sıkıntı varki isteyen istediğine biner.

ahmetsefa55

valla samsun cok buyudu atakum tarafı aldı basını gıttı atakumun ıc taraflarına ulasmak ıcın bu raylı sıstemın ıyı oldugunu soyleyebılırım ama ıstanbulda yasayan bırısı olarak metro yapılması daha mantıklı olurdu dıye dusunuyorum atakum ıkıye bolunmemıs olurdu
ama şunu soylıyım bızım mantıgımızda ust gecıt kavramı olmadıgı ıcın alısma surecıne ıhtıyacımız var ben hayatımda hıc kullanmadıgım ust gecıtlerı alt gecıtlerı kullanmaya alısmak zorunda kaldım cunku dıyorum kı lan bu merdıvenlerı kım cıkacak ben en ıyısı yoldan gecım bakıyorum trafık ızın vermıyo mecbur ust gecıt kullanıyorum bu yuzden bıraz alısma surecı gereklı hepsı yerlı yerıne oturur ama dedıgım gıbı metro olsaydı daha mantıklı olurdu tabı onun da malıyetı epey yuksek tramwaya gore

eLLis

Çok aceleci davranmayın herşey zamanla oturur rayına bu insanlar dolmuş hatlarına alıştı tramwayamı alışmayacak üst geçitler zamanla yapılır keşke hemen yapılsaydı orası ayrı..
Metrobüs denilmiş yerin altından gitsin metro olsun denilmiş kim istemezki metro yapılmasını ama maliyeti var bu işin bugün metro hattı olan kaç şehir var Türkiye'de olsada o koca şehirlere hatları yetersiz kalıyor Samsun'a metrodan bahsetmek biraz zor şu durumda.

Ayberk

Alıntı yapılan: Burak - 23 September 2010, 11:27:30
tufan dediklerinin büyük kısmına katılıyorum fakat iş yine dönüp dolaşıp vakitte tıkanıyor. ben şimdi muhasebecilik yapıyorum mesela. atakum dediğimiz yer 7 km bizim orada 4-5 tane müşterimiz var dolmuşla bu işimi çok kısa sürede halledebilirim ama tramvay hattıyla düşünüyorum da 5 yerin hepsinin arasınıda yürümek zorunda kalacağım fakat arası uzak olan 2 tanesini mesela dolmuşa bir kere daha binerek kısaltabilirim. atalarımızın dediği gibi özellikle günümüzde vakit nakittir bence.

Ben de üniversiteye çıktığım için her gün, vakit gerçekten de nakit :D

Yeni Karakol Camisinin yukarısından, meydana, hatta spor salonunun arkasına yürü, dolmuşa bin(sıra yoksa!), sonra dolmuş kafasına göre gitsin,yetişebilirsen ne ala! Bir de sürenin bir standardı yok dolmuşta. Örnek vereyim, geçen hafta 2 gün dersim 9.30'da başlıyordu. İki günde de 7.30'da kalktım, aynı saatlerde dolmuşa bindim, birinde 9.20'de okula vardım, diğerinde 8.45'te! Bu aradaki uçurum dolmuşun yavaş gitmesinden değil, kaza olur,yoğunluk olur,polis durdurur, falan filan... Raylı sistem neden yeraltında değil veya şimdi dolmuşçular ne yapacak gibi sorulara katılmakla beraber diyorum ki; raylı sistemin kaç dakikada nereden nereye gideceği bellidir, sabah erkenden uzak mesafe gidecekler için bence çok önemlidir.

Ollivanders

25 September 2010, 11:43:39 #445 Son düzenlenme: 25 September 2010, 11:50:48 Serpico55
Ben de raylı sistemli bir yerde okudum. Benim tespitlerim şöyle. Konya'da da tramway evlere uzak geciyor. İnsanlar da baya yurumek zorunda kalıyor. Ama orada artık raylı sistemciler ve dolmuscular gibi gruplar olusmus. Ayrıca raylı sistem cok daha ucuz dolmusa gore. Bunun yanında dolmus ve raylı sistem arasında zaman acısından çok fazla bir fark oldugunu dusunmuyorum. Dolmus konya merkeze 40 dakikada gidiyorsa raylı sistem 45 dakikada gidiyordu. De La guarda kardesimin de dedigi gibi raylı sistemin suresi belli. Binecek kişi buna gore ayarlama yapabilir. Konfor acısından da raylı sistem avantajlı. Bu durumda dolmuscularla raylı sistem arasında bir cekişme olacak ve dolmuscuların pahalı olan tarifeleri asagı inecektir. Ayrıca raylı sistem dolmusa gore daha guvenli. Tum bunları degerlendirdigimde raylı sistemin kurulmasının bazı eksiklikleri olmasına ragmen yararlı olacagını dusunuyorum.

Burak

ben kendimi anlatamadım ya da yanlış anlaşıldım. ben raylı sistem olmasın olmamalıydı demiyorum.ama dolmuşların hepsi kalkmamalı insanlar tek alternatife mecbur bırakılmamalı. tramvayı yaparsın 1 TL  dolmuşu yaparsın 1.5  - 2  isteyen istediğiyle gitsin. ama yok kardeşim ben tramvay yaptım herkes ona binecek dersen saçma olur.araç sınırı getirirsin isteyen istediğini kullanır

Ollivanders

Alıntı yapılan: Burak - 25 September 2010, 13:35:22
ben kendimi anlatamadım ya da yanlış anlaşıldım. ben raylı sistem olmasın olmamalıydı demiyorum.ama dolmuşların hepsi kalkmamalı insanlar tek alternatife mecbur bırakılmamalı. tramvayı yaparsın 1 TL  dolmuşu yaparsın 1.5  - 2  isteyen istediğiyle gitsin. ama yok kardeşim ben tramvay yaptım herkes ona binecek dersen saçma olur.araç sınırı getirirsin isteyen istediğini kullanır

kesinlikle oyle olmalı kardesim bu fikre katılıyorum. Sonucta Dolmus sayısını azaltırsın ama tamamen kaldırmazsın. Herkesin raylı sisteme binmesi gibi birsey dusunulemez zaten.

berusa55

25 September 2010, 23:09:06 #448 Son düzenlenme: 25 September 2010, 23:12:03 berusa55

mehmet yılmaz

25 September 2010, 23:19:55 #449 Son düzenlenme: 25 September 2010, 23:21:28 samsuni
Atakent ana yoldaki yurtlarda kalan bir öğrencim var. Diyor ki, şimdi ben kapıdan çıkıp minibüse biniyorum ve tek vasıta ile fakülteye çıkıyorum. Raylı sistem olunca, 1 km kadar yukarı yürüyeceğim, durağa geleceğim ve bineceğim, sonra üst geçitte inip, aktarma yapacağım.

Bu mudur hizmet?..

Raylı sistemin bir sürü getirisi olacaktır elbette ama bunu çağdaşlık, olmazsa olmaz bir gereklilik gibi sunmanın da bir manası yok. Şehir içini pek etkilemedi ( alt yola girebilmek için ya Gençlik parkı ya da shell'den dönüyorsunuz artık, baska bir geçiş yok!)
ama Atakum'u resmen ikiye böldü bu hat. Berlin duvarı gibi birşey. Karşıdan gördüğüm, 20 m. önümde olan bir sağlık ocağına ya da markete gidebilmek için 3 km. gitmem gerekiyor.

Bu mudur hizmet?

Faydalarını inkar etmiyorum ama daha sağlıklı, geniş tabanlı bir proje olabilir, insanlar mağdur edilmeyebilirdi.

Ha bir de, Samsunspor Bank Asya'da iken raylı sistem değil uzay mekikli sistem olsa benim nezdimde değeri sıfırdır! Samsun, tabiri caizse cennete çevrilse yine de çölden farkı yoktur, bu da ayrı bir mevzu...