Samsun Lezzet Durakları

Başlatan Bafralı, 20 Ocak 2017, 13:52:25

« önceki - sonraki »

Bafralı

geçen ay Salih Usta'dan(Atakum) cevizli baklava almıştım. Kesinlikle şu ana kadar yediğim en iyi baklavaydı(İstanbul Güllüoğlunda yemişliğim vardır. Ayrıca Antepten kargo ile gelen bir baklava yemiştim. Adını hatırlamıyorum. Antep'e gitmişliğim yok).

Ben normalde baklavayı pek tercih etmem. Mümkünse de yoğurtla yerim. Ama Salih Usta'dakine yoğurt katmaya kıyamadım.
Normalde baklavacılar maliyeti düşürmek yerine tereyağ yerine ucuz yağlar kullanıyorlar. Ayrıca fruktoz-glikoz şurubu katıyorlar. Böyle olunca boğazım yanıyor. Ayrıca çabuk kesiyor.
Ramazan diye geçen ay her gün akşama doğru tatlı çıkıyordu. Şerbetli tatlılarda tazelik çok önemli. Ayrıca tereyağdan kaçınmamışlar.

Ramazan dışında aynı kaliteyi koruyabilirler mi bilmiyorum. Hakkını vererek yapıldığında maliyetli bir tatlı çünkü.

Bafralı

Samsun'da kıyma katmadan döner yapan bir yer var mıdır? Ayrıca iyi bir kurufasülyeci lazım. Güveçte tabakta farketmez.

Bir de kendi kıymamı götürüp sucuk yaptırabileceğim bir yer var mı? Samsun'da el yapımı sucuk geleneği yok. Halbuki çok güzel oluyor. Sadece Çamlıdağ yapıyor galiba. Ama ben kendi kıymamı götürmek istiyorum.


mehmet yılmaz

Saathane'de Lezzet ve Lezzetli ile Çarşamba'da Şehir Lokantasında döner etinde kıyma vs olmuyor diye biliyorum. Ayrıca odun ateşinde pişiyorlar ve lezzetleri oldukça farklı. Sucuk işini ise bilemiyorum.
"Kırmızı, Beyaz, Kara Sevda..."

fanatik samsunsporlu

Gülsan Sanayide Gulsan döner harikadır.odun ateşinde tavsiye ederim.yol üstünde

binikalamadım

Şişman Börekçi Demirciler yokuşunda yöremize özgü lezzetleri tadabileceğiniz bir mekan ben her gittiğimde memnun kalarak ayrılıyorum Nokul , Samsun Keşkeği , Kıvratma , Samsun Mantısı , Kıymalı Su Böreği ve bu mekanın icadı olan ve artık yöresel lezzet olarak anılan Samsun Şişmanı Tatlısı ayrıca poğaçaları da çok güzel bir deneyin derim.
ADI SOYADI       = TÜRKİYE CUMHURİYETİ
DOĞUM YERİ     = SAMSUN
DOĞUM TARİHİ = 19 MAYIS 1919

Karabudun

Merkez'de nokul bulabileceğimiz bir yer olduğunu bilmiyordum.
Yenilgi yenilgi büyüyen bir zafer vardır.

Bafralı

Birkaç yıl önce Ankara yolundaki Kuzu evine gitmiştik. Sahibi çadır restorandan ayrılıp kendi yerini açmış. O zamanlar daha yeni açılmıştı. Zor bulmuştuk. Birkaç kez dönüşü kaçırdık. Ben hız sınırını aşıp ceza yedim falan.
Son gelişimde ramazanda tekrar gittik. O nasıl bir kalabalıktı öyle. İşleri acayip büyütmüş.
Kuzuyu bildiğim kadarı ile kendisi kesiyor.
Kuzu eti tercih ederken dikkat edilecek bir nokta var. Kasım-Aralıkta nerede buluyorsun kuzuyu. Ya dondurucudandır ya da koyun etidir o.
Sahibi ile konuşmuştuk. Koyun kullanmadığını söylemişti(Koyun eti kokar). Muhtelemelen bu aylarda dondurucudan kullanıyordur. Ben hep yaz aylarında gittiğim için sorun olmadı.
Samsunda başka yerde kuzu eti denemediğim için kıyaslama yapamayacağım ama yolu düşenlere tavsiyedir.

Bafralı

http://gezgintatbilir.com/sutlacci-tuncay-usta/


AlıntıGene bir yolüstü lezzeti gene lezzetini anlatması çok güç bir sütlaç.. Kara yolu ile gerçekleştirmiş olduğum tüm seyahatlerim de mümkün olduğu kadar yol üzeri tesislerinde durmak ve lezzetler tatmayı tercih ediyorum. Daha öncede söylemiş olduğum üzere inanın nasıl özel lezzetler ile karşılaşacağınızı tahmin bile edemezsiniz. İşte bu sütlaç tamda bu lezzetlere örnek olabilecek nitelikte.. Bu sütlacın özelliği manda sütünden olması ve meşe odununda ağır ağır pişirilmesi.. İçinde yoğunluk ve şeker oranı damak tadına göre değişir hiç şüphesiz.. Bu tatmış olduğum sütlaç hafif yoğun kıvamda ve şeker oranı gayet yerinde olanlardan. Benimde en sevdiğim bu arada.. Samsun'dan Sinop'a seyahatim esnasında birazda tavsiye ile uğramış olduğum bu yol üstü mekanı "Sütlaçcı Tuncay Usta" Gerçekten iyi bir sütlaç tatmak istiyor iseniz ve Samsun civarların daysanız, mutlaka ziyaret etmenizi öneririm. İnanın pişman olmayacaksınız..


Tesadüfen denk geldim. Bafra'ya giderken tabelasını görüyordum ama hiç girmedim. Gideni de görmedim.

Sahibi Dereköy'deki o zamanlarki adıyla Muşta lokantasında işe başlamış. Sonra ayrılıp aşcılık eğitimi almış. Geri dönünce de Muşta lokantasını satın almış.

Benim gördüğüm karadenizde sütlacı genel olarak güzel yaparlar. Çoğunlukla Hamsiköy usuludur. Kendi tarzını katmışa benziyor. Eğer öyleyse takdir ettim.

Bafralı

Açılın! Samsun döner rehberini açıklıyorum.
Yazdıklarım tamamen kendi gözlemimdir. Başka yerde yok!
Yaptığım tanımlar kendi uydurmamdır. Bu yüzden ufak tefek hatalar olabilir. 
Keşke Samsun ili bölümü de ziyaretçilere açılsa. Forumun popülerliğinin artacağına eminim.
Konuya dönersek; Samsun'da döner konusunda iki usul var: Saathane usulu ve Çiftlik usulu.

Birinci usulun temsilcileri Lezzet Lokantası, Lezzetli döner, Çarşamba Şehir lokantası vs...(karadenizin en büyük dönercisi Dönerhan da bu gruba dahil olabilir)
"Odun ateşinde %100 et döner" cümlesi slogan gibi olmuş. Muhtemelen dönerin ilk bulunduğu zamanlardaki yöntemle yapıyorlar. Sos vs gibi şeyler tercih etmiyorlar. Dönerhanı ayrı tutarsak çoğu döneri günlük getiriyor ve döner bitince dükkanı kapatıyor. Bu yüzden ulaşmak kolay değil. Bence iyi de yapıyorlar. Odun ateşinde fazla bekleyen döner kuruyor. Bu sayede isimlerine leke sürmüyorlar. Emin değilim ama aralarında bir usta-çırak ilişkisi olduğunu düşünüyorum.

İkinci usulun temsilcileri Çalıkuşu, Beyaz ev, Hacı, Saçak, Küçük ev (Bildiğim kadarı ile Bafra'nın ilk dönercisi) vs.
Bunar tüp ateşinde kıymali döner yapıyorlar. Haliyle daha ucuz ve günün her saatinde bulunabiliyor. Kimi sosu ile meşhur, kimisi Fırında kaşarlı döneri ile. Üniversite öğrencileri arasında Çiftliğe dönerciler caddesi diyorlarsa bu arkadaşların sayesinde. Konuyla ilgili bildiğim tek haber: https://www.gercekbizde.com/yerel/1-kilometrede-2-ton-doner-satiliyor-h68641.html

Bence iki usulun de birbirine net üstünlüğü yok. Tercih meselesi.
Yazdıklarımın hepsi benim gözlemim. Yanlışlık varsa affola.

binikalamadım

İkizler Tandır'ın döneri de efsanedir birinci ekole giriyor galiba  ;)
ADI SOYADI       = TÜRKİYE CUMHURİYETİ
DOĞUM YERİ     = SAMSUN
DOĞUM TARİHİ = 19 MAYIS 1919

Karabudun

Dönerhan ve İkizler nerede?
Yenilgi yenilgi büyüyen bir zafer vardır.

binikalamadım

ADI SOYADI       = TÜRKİYE CUMHURİYETİ
DOĞUM YERİ     = SAMSUN
DOĞUM TARİHİ = 19 MAYIS 1919

5trawberry

Alıntı yapılan: Karabudun - 25 Temmuz 2017, 09:54:56
Dönerhan ve İkizler nerede?

İkizler Tandır, meydan vakifbank şubesinin hizasında.
Donerhan şubeleri ise, Ankara yolu Derecik Kavşağında diğeri Atakum Cumhuriyet Mahallesi kavşağı diğeri de 56'larda

Karabudun

Teşekkür ederim arkadaşlar. Bu hafta sonu deneyeceğim İkizler Tandır'ı.
Yenilgi yenilgi büyüyen bir zafer vardır.

Ayberk

Taflan Merkez lokantası ve Eski sanayide Doskar döneri gayet güzel yapıyor. Eminim özellikle taflanı bir çok kişi denememiştir, tavsiye ederim.
Elalem rengini alır balıktan
Bizimse rengimiz şanlı BAYRAKTAN
Milletin arması harften rakamdan
Bizimkisi emanet ULU ATAM'DAN