Türk Futbolunda Şike Operasyonu

Başlatan engin55, 03 July 2011, 09:48:30

« önceki - sonraki »

ngonge

Ben TFF'nin bizimle çok fena kafa bulduğunu düşünüyorum. Şu ana kadar gördüğüm en akli bakış açısı Mehmet Demirkol'dan:

ŞİKE NEDİR, NE DEĞİLDİR?

1- Bir yöneticinin yaptığı nedeniyle tüm camiayı cezalandırmazsanız, rakip camiayı yöneticileri bir şey yapmadığı için cezalandırmış olursunuz.
İşte bu yüzden söz konusu olan yöneticilerse kişilerin yaptığı camiaları bağlar...
Eğer camiaları bağlamazsa... Kişiler şike yapar ve sadece onlar ceza alacak olursa, şike yapmak da bir fedakarlığa dönüşür.
"X takım için şu kadar yattım ama şampiyon da yaptım" böbürlenmeleri futbol yöneticiliğinin olmazsa olmazına dönüşür.
2-Bir CEO bir ihaleye fesat karıştırırsa o ihale iptal olur. CEO ceza alır, şirket de kare listeye alınır. Kişilerin yaptığı kişileri bağlar... Koskoca 100 yıllık filanca şirketi bağlamaz denemez. Derseniz rakipler ayaklanır.
3- Şike saha dışında yapılır. Sahada uygulanır. Eğer bir itirafçı yoksa sahada şike olup olmadığını anlamak olanak dışıdır (Tabii eğer olağanüstü 10-0/20-0 gibi skorlar yoksa)
Dolayısıyla şike sahaya yansımıştır ya da yansımamıştır gibi saçmalıklara futbolda yer yoktur. 1-0 bitmiş ve herhangi bir şike delili olmayan bir maçtan sonra hangi hakem ya da gözlemci raporuna "Ben bu maçtan şüphelendim" ya da "Bu maçta şike vardı" yazar söylesenize?
Adama deli demezler mi? Hatta iftiracılıktan dava açılmaz mı? O hakeme bir daha maç yönettirirler mi?
4- Teşvik rüşvettir. Rüşvet suçtur. Teşvik şikeden daha hafif bir suç değildir.  Şöyle ki: A takımı B takımını yenmesi için X takımına para veriyor.
Maç istendiği gibi bitiyor ve bu sonuçla şampiyonluk yolunda A takımı avantaj elde ediyor. Bir hafta sonra da bu kez X takımı A takımıyla oynuyor. Ama B takımı teşvik vermiyor. Şimdi söyleyin bir hafta önce verilen teşviğin etkisi nerede başlar nerede biter? B takımının oyuncularının kafası fazlasıyla karışık olmaz mı? Bir haftada o prim bünyeden atılmış olur mu?  Yoksa ayağın alışmış mı olur?
5-Teşvik ve rüşvetin teşebbüsü olmaz. Bir takıma gidip şu maçı kazanın ya da kaybedin derseniz, siz suçu işlemiş olursunuz.
Bu eylemi cinayete teşebbüsle vs karşılaştırmak saçmadır. Bu rüşvetle karşılaştırılacak bir eylemdir.
Eğer A takımı B takımına şike teklif etmişse, B takımının bunu reddetmesi A takımını kurtarmaz, kurtarmamalıdır. Siz bir memura rüşvet teklif ederseniz onun bunu reddetmesi sizi kurtarmaz.
Şike işte bu normlarla ele alınmalıdır. Başka bir yol, başka bir yöntem yoktur.

Futbolun özerkliği

Türk futbolu 9 aydır kendi göbeğini kesemiyor. Bir numaralı sanık Aziz Yıldırım'ı dinlemeye cesaret bile edemediler.
Hem de uluslararası normlarla şike ve cezasını tanımlayan memleketteki neredeyse tek yönetici olmasına rağmen. 
Bir önceki federasyon başkanı Fenerbahçe'yi Şampiyonlar Ligi'ne yollamayarak kararını açıkça vermiş olmasına rağmen.
Hala karar veremiyorlar.
9 aydır Başbakan'ın kapısında yatıyorlar. Bu işi çöz lütfen diye yalvarıyorlar.
Ve sonunda başbakan açıklama yapınca da bir sevinç bir mutluluk...
Halbuki TFF Başkanı'nın böyle bir durumda yapması gereken açıklama nedir?
"Başbakanımızın bu konudaki hassasiyetini anlıyoruz. Hak da veriyoruz. Ancak futbolun kendi kuralları vardır.  Ve futbol kendi kararını bu kurallara göre verecektir"
Bu açıklama yapıldı. Ama maalesef UEFA başkanı tarafından.
Şimdi sizden ricam siyaseti rahat bırakın. Onları da yıpratmayın.
Yönetecekseniz yönetin. Yoksa bırakın...

Avrupa'dan men yalandır

Türk takımlarının ve milli takımın topyekun Avrupa'dan ihraç edilmesi gibi bir durum asla yoktur. Ne UEFA'nın böyle bir uygulaması sözkonusudur ne de bir tehdidi. Ama kulüplerin men edilmesi mümkündür. Ekonomik fair-play ya da şike suçları nedeniyle UEFA Türk takımlarını Avrupa'dan men edebilir. İlkinden men çok daha mümkün yakın bir tehlikedir.
Şike veya teşvik nedeniyle men ise ancak Disiplin Kurulu ve sonrasında Tahkim'in kararı sonrasında ele alınabilir. Ancak ne olursa olsun soruşturma dışında kalan takımlar için asla böyle bir tehlike yoktur.
Gerisi de lafı güzaftır!

Hangi takımı tutuyorusunuz?

Bugün her birimizin vermesi gereken karar şudur: Sahaya çakı ya da şike atanların tarafında mıyız? Ya da diğer tarafta mı?
Bugün takımlar işte buna göre ayrılacak.
Şike suç değildir diyen tarafta mıyız, yoksa hırsızlıktır diyen tarafta mı?
İşte takımlar böyle ayrılacak.
Benim holiganım iyidir. E ne olacak, sizin stadınızda olmuyor mu, diyerek safları belli edemeyiz.
Bugün vermemiz gereken karar budur.

http://www.fanatik.com.tr/Fenerbahce-Sike-nedir,-ne-degildir_6_YazarDetay_257967_47.htm

samuray

yazdıklarına şapka çğıkarılır mehmet demirkol.un yapılması gerekenleri yazmış.ta bu uygulamayı hani tff yapacak üstelik başbakanın söylemlerini ya bende aynı şeyleri söyledim de çok eleştiri aldım gibi açıklaması futbolada siyaset mi bulaşıyor ? söylemler aynı olduğuna göre

Cheregi

Küme düşmek ölmekse biz şehidiz bu ligde.
Bunca pisliğin içinde şikecileri düşürmemenin, teröristbaşını idam etmemek için idamı kaldırmaktan farkı yoktur.
Bırakın düşürmesinler, bu lekeyle yaşasınlar. Başımız dik alnımız ak.
Armamız sağolsun.

Cagdas Ünver

Insanı insan yapan duruşudur. Alnımız ak, başımız dik, biz seni bir sezonluk sevmedik !

baha55

sivas elbet bi gün bulusacagız, bu böyle yarım kalmayacak... :'(

kutsalforma

Federasyondan kiyak miyak beklemeyelim beyler
TFFnin tarihinde bir icraati göstersin bana Allahini kitabini seven?
Simdiye kadar napti su lanet federasyonda simdiden sonra yapacak?
8JKyi yönetemeyen tüpçü Demirören Türk Futbolunu nasil adil yönetsin?
Kendimizi kandirmayalim, bu itler gözümüzün yasina bakmazlar
Bakmasinlarda zaten! Ben "Demirören af cikartti, Ligde kaldi" dedirtmem Samsunsporuma
Alnimizin akiyla düser, Aslanlar gibi geri geliriz, ilk defa yaptigimiz bi is degil
Düssekte kalkmasini biliriz. Bu dirilistir!

GurbetciFanatik

Platini seni sevmem sonucta bir Fransizsin ama hatrim icin su Türk Futbolun a. koyarmisin lütfen.
Bize en az 5 yil men ver. Milli Takimi turnuvalar alma. Ve bizi Dünyaya rezil et lütfen.
Öyle Rezil etki su sözde büyük Takim denilen sahtekarlarin gercek yüzünü tek biz degil bütün Dünya görsün.
Samsunsuz Ligin ebesine kayim ben. 3.Lig 3 Grupta olsak bile o Lig bizim icin sampiyonlar Liginden daha kiymetlidir bu böyle biline.

Bu arada yanilmiyorsam karar galiba yarin alincakmis.

bakin cikan karari aciklim bence böyle olacak.
Sike sahaya yansimadi ama bu isleri yapan kisiler ömür boyu sahalaradan men cezasi alacak.
Her takimiz avrupaya katilabilcek.
Küme düsme yok puan silme yok.
Gecen senenin sampiyonunu belirlemek icin mahkeme karari beklenecek.

ngonge

Futbolun bu sene tadı kaçmıştı zaten artık ne olacağı hiç belli değil.

Daha ligden düşmüş değiliz ama şikeden dolayı kalırsak da hepimizde bir burukluk olacaktır.

samsunmania

08 April 2012, 17:06:47 #2078 Son düzenlenme: 08 April 2012, 17:36:09 samsunmania
Bakalım karar bizi nereye götürecek.
Patagonya mıyız? Yoksa hak, hukuk,adalet gibi kavramlar herkes için aynı seviyede geçerli mi?
Federasyon bunun sınavını verecek.
Kayıplarımızı nasıl telafi edecek federasyon? Bu ..tan ligin ceremesini biz mi şikeciler mi çekecek? Yoksa ara formül mü bulunacak?
Samsunspor Kulübü hiç bir şekilde ceza verilmeyip bizi düşürme ihtimali (lig tescili olarak)olan federsyonun karşısında nasıl bir duruş sergileyecek?
Önümüzdeki günler buna gebe.
Hala bir umut var içimde. Zaten şikeden zanlı olan bir kulübün başkanı fed.bşk. oluyor ve herkes buna okey veriyor.
Bu işte bir iş var.
Tabii gönül dün kendi işimizi görmek isterdi. ama kirli ligdeki çamurdan alamadık kendimizi. Kendi acemiliklerimize. Hakem kıyımlarıyla.

twitter

PFDK'dan F.Bahçe'ye temiz raporu!
Bugün 09:07 Pazar
Futbol Federasyonu Disiplin Kurulu, şike iddianamesinde adı geçen maçları inceleyip temiz olduğuna kanaat getirdiği iddia edildi.

Futbol Federasyonu'nun yürüttüğü şike soruşturmasında sona gelindi. Edinilen bilgilere göre Disiplin Kurulu şike iddianamesinde adı geçen maçları tek tek izledi ve "Şike sahaya yansımamıştır" sonucuna vardı.

Yeni Şafak Gazetesi'nin haberine göre; Kurulun Perşembe günü yapacağı toplantıda vardığı sonucu kamuoyu ile paylaşması bekleniyor. Süper Final maçlarından önce açıklanacak bu karar uyarınca Fenerbahçe, Futbol Federasyonu'nun yürüttüğü şike soruşturmasından aklanmış sayılacak. Böylelikle sarı-lacivertli takıma küme düşme ya da puan silme cezası verilmesi söz konusu olmayacak.

PFDK'nın vereceği kararda "Saha dışında teşvik vermek ve önlemek için telefon kayıtları var ama maçlara yansıyan bir durum yok. Bütün maçlar defalarca izlenerek incelenmiş ve saha içinde suç unsuruna rastlanılmamıştır" denilecek. Kurulun Sivasspor kalecisi Korcan'ın yediği golü, Fenerbahçe kalecisi Volkan'ın yediği golle karşılaştırdığı ve "Kasıt yok. İki kaleci de benzer gol yiyor. Saha ve şartlara bağlı kaleci hatası" sonucuna vardığı ifade ediliyor. Bu arada Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu yarın toplanacak.

Toplantıda yeniden düzenlenen etik Kurulu raporu ile ilgili açıklama yapılacağı tahmin ediliyor. Etik Kurulu tarafından yeni düzenlenen raporda şikeye rastlanılmadığı sonucunun yer aldığı ileri sürülüyor.

Adamlar 10 numara empoze yaptı düşüncelerini.
Sezon başı deseler böyle herkes bi s. çekerdi. Şu an kimseye garip bir karar gibi gelmiyor.

AntZ

Alıntı yapılan: twitter - 08 April 2012, 18:15:48
"Şike sahaya yansımamıştır" sonucuna vardı.

Bizde aynı kanaatteyiz, şike zaten muhallebiye tat versin diye yapılır. Yapmışlar tamam ama maçlara etki etmesi ne alaka?

Ekrem

Karar kesinleşirse  parayı veren düdüğü çalar artık Türkiye liglerinde ....

samuray

eğer böyle bir karar alırlarsa ömür oyu bu şike lekesiyle anılacaklardır nalet olsun böyle tff.ye böyle karar alan etik kuruluna herkese  :kafa: :kafa:

SametYılmaz55

karar böyle olursa Uefa Türk takımlarını ihraç etsin,Fifa da Milli takımı turnuvalardan men etsin zerre üzülürsem şerefsizim

samsunmania

Bunlar hayal dünyasında geziyor. İtalyanlar, Yunanlar ayağa kalkmayacak mı bu işi cezasız geçiştirirse federasyon?
febe,bejeke,tese olmasa çoktan alt lige bombalamışlardı bunları ama nafile. Zaten adaleti yok ki Türkiye'de futbolun. Sonucu bize yarar inşallah.