Maraton gözüyle Şirinler

Başlatan cembaba, 16 February 2012, 13:32:46

« önceki - sonraki »

cembaba

16 February 2012, 13:32:46 Son düzenlenme: 16 February 2012, 13:55:53 CemBaba
Biraz da haddim olmayarak yazdım. :) (Not: Daha sonra Genel Futbol Yorumu adlı bölüme taşınabilir.)

Maraton gözüyle Şirinler...

Bugün baktığımız zaman Samsunspor Tribünleri'nin dinamosu olan Şirinler taraftar grubu gerçekten övgüyü sonuna kadar hak ediyor.  Kurulduğu günden bu yana ben ilk defa bu kadar düzenli, bu kadar uyumlu, bu kadar olaylara duyarlı başka bir oluşum Samsun'da görmedim. Az sonra yazacaklarım dışardan Şirinler'i izlemenin ne kadar büyük bir keyif olduğunu anlatıyor.

Biraz eskiye gidelim. Yaşımın yettiğince, 2000'li yıllarda İlhan , Tümer, Cenk,  Serkan, Celil'li zamanlarımızda çok büyüktüler. Gerçekten o günlerde herkes Şirinler için bir şeyler yapmaya çalışıyordu. Bugünkü İstiklal İlköğretim Okulu'nun olduğu yerin az daha yukarısında, bisikletçinin yanında bir dernekleri vardı. O zamanlar Samsunspor'umuza ilgi ve alaka çoktu. Ben bu sıralarda ortaokuldaydım. Maç olduğu gün mahalle ana - baba günü olurdu. Dernek, Gazi Caddesi'nin bir alt caddesi, 19 Mayıs Lisesi'ne kadar dolu olurdu. Herkes kasap çekerdi. Şarkılar söylerdi.  Balkonlara çıkanlar, bir şeyler ikram etmeye çalışanlar, 7'den 70'e herkes bir şey yapmaya  çalışırdı. Gerçekten çok gözdeydiler. Daha sonra ne oldu bilmiyorum. Birden dernek kapandıktan sonra sayıları ciddi manada düştü. Fakat 10 kişi kalsalar bile tribünde mutlaka pankartları olurdu. Takımı desteklerlerdi.

Derken zaman geçti. 2006 yılında küme düştük. Takımın hali harap, yönetimler geldi geçti. Futbolcu lakaplı(!) insanlara sırf şanlı armalı formamızı taşıdığı için destek veriyorduk. Bu zamanlarda, yine tribünden kopmadılar. Liseli Şirinler adı altında çok sağlam bir kemik tayfa kurdular. Okullarda arkadaşlarıyla beraber bu sevgiyi aşılayan bu kemik tayfa, abileriyle birlikte (Şirin Baba, Şirin Dede ve Çiço Reis, Apo Reis v.b. abiler) zaman geçtikçe büyüdüler. Herkes elinden geleni yapıyordu. Okul harçlıklarından biriktirip deplasman yaptı bu çocuklar. Gerçekten o yaşta, başarı görmeden(!) bir takımı desteklemek takdir edilecek bir durum. Alkışlanması gerekir.

Bu zaman zarfından sonra bir dernek açmaya karar verdiler ve şehrin merkezi olan Gazi Caddesi'ne derneklerini açtılar. Burada da imece usulüyle herkes bir şeyler kattı. Kimi boya getirdi. Kimi cam taktı. Kimisi para verdi. Çok güzel bir dernek el emeğiyle ortada çıkmış oldu. Her Samsunsporlunun mutlaka uğraması gereken bir yer olduğunu düşünüyorum. Sıcacık bir aile ortamı var. Her köşesinde Samsunspor'umuza ait bir şeyler bulabilirsiniz. Neyse devam edelim...

Dernekle beraber, bu kemik tayfa; Samsunspor Sevgisini daha fazla aşıladılar. 2010-2011 sezonu başında, "Samsunspor Yürüyüşü" düzenlediler. Bu yürüyüşe her Samsunsporlu katıldı. Samsunspor'umuzun artık yerinin burası olmadığını, Süper Lig'e dönmesi için herkesin elini taşın altına sokması gerektiğini belirttiler. Daha sonra bayrak kampanyası başlattılar. Banka Asya 1. Lig'de 2. Olarak Süper Lig'e çıktığımızda bayraklar şehiri tamamen gelin gibi süslenmişti. Bu ortak duruş aslında şehrin görüşüydü: "Samsun, Samsunsporludur!" Maçlarda bu sezon tüm kale Şirinler olmuştu ve Şirinler tüm stadı yönetiyordu. Statta yapılan şovlar, bütün stadın bağırması, desteklemesi. Gerçekten taraftar profilini değiştirdi Şirinler.

Bu sezon ise, yönetim bazında yapılan ayak oyunları, kendi çıkarları için kulübü kullanmaya çalışanların karşısında yalnız kalan bir yönetim vardı. İçimizdeki İrlandalıları atmak çok kolay olmadı. İlk başta her insanın hatasının olabileceği gibi şimdi ki yönetimin de hataları oldu. Bu yanlış anlaşılmalar, taraftarı başkana yanlış anlatmalar, ara bozmalar her türlü terslik bu sezon yaşandı. Sporda Şiddet Yasası'dan 80 Şirinler Grubu Üyesi ceza aldı.  

Süper Lig'e kısa bir aradan sonra döndüğümüz sezon böyle başlamamalıydı. Neyse ki her hatada bir hayır vardır diyerek devam ettiler. Yönetimle Şirinler'in arası düzeldi. Hatta çok daha güçlü bir şekilde düzeldi. Taraftarının karşısında duran yönetimden, Gümüşhane'deki taraftarının hakkını savunan yönetim pozisyonuna geldi yönetim Şirinler sayesinde. Şirinler eskisinden daha güçlü bir şekilde bu sezon da devam etti. Kale arkasını elinden geldiğince doldurdu. Şehri ayağa kaldırmayı başardı. Yılların Mesut Bakkal'ı; "Ben böyle bir taraftar görmedim." diyorsa bu işte bir şey var demektir zaten.

İdman ziyaretleri, her deplasmana gidişleri, meşale şovları daha bir sürü şey sayabilirim. Eskişehir maçından önce tesislerden stada uğurlama ve kortej görüntüleri harikaydı. Son olarak da sevgililer günü için yaptıkları; "SANA GELDİK SEVGİLİM" pankartı ve idmanda meşale şov gerçekten muhteşemdi. O kadar güzeldi ki Ulusal basında bile yer aldı. Bizim gibi diğer Samsunsporlulara ve diğer takım taraftarlarına da takdir etmek düşer.

Bu oluşuma saygımız sonsuz. İnşallah böyle bozmadan devam edersiniz Yolunuz açık olsun Şirinler! Bizler maratondan sizi izlemeye devam edeceğiz. Kim Samsunspor için güzel bir şey yapıyorsa, elbette ki takdir toplayacaktır. Sizleri izlemek gerçekten çok büyük bir keyif.

Bu ruhumuz olduğu sürece zaten takımımız düşmez, düşmeyecekte...

binikalamadım

masbene

Başarılar Şirinler, Başarılar Samsunsporum

Tufan

Eleştireceğim tek nokta var "saygı göster formana Atatürklü armana " gibi besteler çıkarabiliyorken niye başka takımların besteleri söyleniyor ki ara ara girdikleri Fener bestesinden nefret ediyorum.
Birde tel örgü yerine cam takıldığı için el emeği pankartlarını göremez olduk ama bu onların eksiği değil tabiki.

FaTiH_HaN

Şirinler gerçekten çok farklı, benim gözümdeki klasik taraftar gurubu profili maça bedava girmeye çalışan, gurup içinde çıkar savaşları olan, gittiği deplasmanda takımını küçük düşüren, başarı geldiğinde takımı sahiplenip, işler kötü gittiğinde küfretmekten başka bir şey yapmayan, yönetimleri çıkarları doğrultusunda destekleyen insan topluluğudur, süper ligde ve bankasyadaki takımların %90'ı da bu profile harfiyen uyar. Ama Şirinler çok farklı, takımı ateşlemesi, tribünde verdiği destek, tüm stadı yönetmesi, görsel şovlarla tribünlere renk katması, tüm Samsunsporluları kucaklaması  ötekileştirmemesi vs tüm bunlar Şirinleri farklı kılan özellikler ama asıl fark yaratan duruşu oynanan oyunları görmesi, gereken yerlere gerektiği üslupla cevap vermesi, yapılan yanlışlar sonucunda verdikleri anlamlı tepkiler ve akıllı düşünerek yaptıkları hamleler işte Şirinler bu yüzden çok farklı. Bir başka açıdan bakacak olursak yaşadığım bir anıyı anlatmak istiyorum, Çiço reis tribün lideri değildi bu anımı yaşadığımda kim vardı tam bilmiyorum maç boyunca bağırıp takıma destek vermiştik çok kalabalık değildi, maç bitti taşın üzerindeki reis bir dahaki maç gelmeyenin anasını bilmem napayım dedi, maç içinde de bağırmayanlara sövdü, o zaman daha da Şirinler tarafına girmem demiştim, ama Çiço geldikten sonra çok değişti Şirinler en son bankasyadayken Şirinler tarafında izledim maçı ve maç bittikten sonra Çiço reis 'Herkesten Allah razı olsun, elinize, ayağınıza sağlık çok güzel tribün yaptınız' dedi. Şirinlerin gelişimindeki en büyük etken Çiçodur, tribünündeki taraftara sahip çıkan, yapılan yanlışlara küfürle değil karşılıklı iletişim yoluyla çözen bir Şirinler var. Ve herkesin Çiçoyu sevip sahiplenmesiyle Şirinler bu günlere geldi diye düşünüyorum. İnşallah bu ortam bu destek hiç bozulmadan artarak devam eder.

Serkan

Çok Şirinsiniz :  ) Pankart yapmalı bunu ;bu başarıları taçlandırılmalı

Olayın özü kendilerinin de dile getirdiği gibi kardeşlik ortamını sağlamalarından ; birbirlerine sevgi hoşgörü ile yaklaşmalarından kaynaklanıyor... allah bozmasın bu birlikteliklerini.... Herkese de örnek olsun ;)

babasamsunlu

Cem kardeşim eline sağlık.Bir çoğumuzun ortak düşüncesini güzel kaleme almışsın.
Şirinler şuanda çok "doğru" ilerliyorlar.Bunda elbetteki en büyük pay Çiço'nundur.
Tabi "gizli" kahramanlarının hakkını yiyemeyecem.. ;)
O'nun emeğide az değildir hani...  :evet: :evet:

Doğru olanı güzel olanı herkes alkışlar  ve destek çıkar.
Umarım bu Samsunsporluluk ruhunu aşılayan ve herşeyden önce bir "duruş" sergileyebilen güzide gurubumuz sonsuza dek hep doğru işler yaparak çok büyür...

Bazen maratonda bile insanlar dayanamayıp "her zaman her yere gider" diye giriyorlar besteye :)

CurvaSs

eski liseli şirinler tayfasından olan birisi olarak; o tayfanın büyük emeği olduğunu düşünüyorum, herkes gibi ama biraz uğraşıyorduk sanırım.  eksikler tabi var ama süper lig için kalbur üstü bir tribün grubudur şirinler.

Ahmeti

Birgün maça girerken iki tane küçük çocuk büyüklerin önünde biletsiz içeri girmeye çalışıyorlar gelin sizi içe sokayayım dedim sordular bana abi sen nereye girecen diye bende dedim maraton. Bana verdikleri cevap "yok abi biz Şirinler'e gireceğiz "

Tanıdığım bir çocuk var evi stad'a yakın sayılır yürüme rahatlıkla gidebilir ama o arabaya biner derneğe gider oradan yürüme stad'a gider.

Bazen maçı bırakıp onları hayranlıkla seyretiyorum.

samet_55

bukadar  iyi işi yapan şirinler bence.stat daki yeri  kale arkası olmamalı.tamam belkide kale arkasıyla özdeşleştiler.ama artık yer degiştirip maraton tribünün şehir tarafı tam şirinlere göre biçilmiş kaftan gibi..

KotuCocuk55

Maraton zaten genelde dolu ve sirinleri takip ederek, onlara uyarak zaman zamanda spontane cikislarla sahada guclu bir baski olusturuyor..Sirinler maratona gecerse,kale arkasi bos kalir yada en azindan su anda oldugu kadar guclu olmaz..Ama,tabi maratonda daha organize olunmasi lazim o ayri..

ramcQ_55

artık şirinlerin maratona gecme muhabbeti kalkmalı herkesin kendi fikridir ama şirinler 15 yıl öncede kale arkasındaydı 15 yıl sonrada kale arkasında olmalı
örnek nasıl borussia dortmund takımının kale arkasındaki taraftarı orada özdeşleşmişse şirinlerde öle olmalı 20 yıl sonra 50 yıl sonrada

CaPSiZz

Alıntı yapılan: Tufan - 16 February 2012, 14:07:10
Eleştireceğim tek nokta var "saygı göster formana Atatürklü armana " gibi besteler çıkarabiliyorken niye başka takımların besteleri söyleniyor ki ara ara girdikleri Fener bestesinden nefret ediyorum.
Birde tel örgü yerine cam takıldığı için el emeği pankartlarını göremez olduk ama bu onların eksiği değil tabiki.

Ben o dediğiniz besteyi ve Şirinler tribününün kendine ait olan coğu bestesini yapan kişiyim. Daha coooook güzel besteler olsa da söyleyemezmiş tribün :) ya da kötü oluyormuş. Bakmayın o besteyi de cok zor söylettim baska beste ezberletmemiz lazımdı ben o macın gecesinde yaptım 'Saygı göster formana' bestesini.. Söyleyemez bizim tribün dense de zorla söyletmiştim.. ;) bu dediğiniz sorunu 7 senedir uğraşmama rağmen son 2 senede az da olsa cözdüm ama tam olarak cözülmesi için 7 sene daha beklememiz lazım :)

ahmetsefa55

Alıntı yapılan: CaPSiZz - 17 February 2012, 14:53:45
Ben o dediğiniz besteyi ve Şirinler tribününün kendine ait olan coğu bestesini yapan kişiyim. Daha coooook güzel besteler olsa da söyleyemezmiş tribün :) ya da kötü oluyormuş. Bakmayın o besteyi de cok zor söylettim baska beste ezberletmemiz lazımdı ben o macın gecesinde yaptım 'Saygı göster formana' bestesini.. Söyleyemez bizim tribün dense de zorla söyletmiştim.. ;) bu dediğiniz sorunu 7 senedir uğraşmama rağmen son 2 senede az da olsa cözdüm ama tam olarak cözülmesi için 7 sene daha beklememiz lazım :)
usta sen devam et.
biz gerekirse sosyal medyadan yayarız bir şekilde herkesin diline dolarız.
zaten güzel olduğu zaman herkes öğrenmek istiyor.

ama bizim orjinal bir besteye ihtiyacımız var.

babasamsunlu

Hakkatten zor beste..Hele karlar düşer bestesini "saldırsanaaa" diye giriyorsunuzya  ilk defadan sonra bende ciğer miğer kalmıyor :D

Saygı göster formana süper üstü bir beste.ama dediğim gibi zor...İkinci kısmı sürekl isöylenerek kolaylaştırılıp daha fazla katılım sağlanabilir aslında gibime geliyor :D :D