BÜYÜK OTEL’E SAMSUNSPOR YOLU AÇILDI

Başlatan ali ihsan, 17 May 2009, 20:44:25

« önceki - sonraki »

ali ihsan

AlıntıSüleyman SALUR
ssalur2000@yahoo.com

BÜYÜK OTEL'E SAMSUNSPOR YOLU AÇILDI 

BÜYÜK OTEL'E SAMSUNSPOR YOLU AÇILDI

İl Özel İdaresi mülkiyetinde bulunan ve bir süre önce satışa çıkarılan Büyük Samsun Otel'i için her gün yeni bir senaryo üretilmektedir.  Yapılan imar değişikliği ile 19 kata kadar olan imar izninin iptali ile ilgili,  Samsun Mimarlar Odası'nca açılan dava sonucunda, 1.İdare Mahkemesince yürütmeyi durdurma kararı verilmiş ve kamuoyunda da bu karar doğrultusunda  Büyük Otelin yıkılıp yerine yenisinin yapılabilmesi imkanı ortadan kalktığı gibi bir takım yorumlar yapılmaktadır. .

Büyük Otel için son yapılan satış ihalesine de, yatırımcıların rağbet etmemesinin birinci nedeni, öncelikle yargı safhalarının sonuçlanmamış olmasıdır. Burada kiracı olarak uzun süre oteli işleten KURAŞ her ne kadar ihale öncesi yerel gazetelerdeki açıklamaları ile gündeme gelmiş ise de, elbette yapılan ihale aşamasında bir yaptırımı söz konusu olmamıştır.  Kurumahmutoğlu grubu sadece otelin 3 yıldızlı bir durumdan 5 yıldızlı bir hale getirmek için yaptığı harcamalara istinaden yargıya başvurmuştur. Devlet de kendisine "haklısınız masraflarınız oldu ama, siz de 10 yıldır kira ödemediniz, buyurun mahsuplaşalım" mantığı ile hareket etmiştir. Burada da söz elbette yine yargının olmuştur ve olacaktır.

Kurumahmutoğlu grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kurumahmutoğlu'nu Samsun'da tanımayan yoktur. Kendisi tam bir spor ve Samsunspor sevdalısı olup, kulüp bünyesinde uzun süre yöneticilik ve asbaşkanlık görevini sürdürmüştür. Kendisinin Samsunspor'da görev yaptığı süreç içinde bende yönetimde olduğumdan, Samsunspor için yapmış olduğu fedakarlıklara en yakın şahit olan kişiler arasında oldum. Ayrıca Bafraspor'a her dönemde yaptığı katkılar ise hiçbir zaman inkar edilemez. Her ne kadar otel'in Samsunspor'a kalıcı gelir sağlamak adına devredilmesi gerekir şeklindeki yazılarımdan hoşnut olmayabilir. Ancak Büyük Otel'in sağlıklı bir biçimde hizmetini sürdürebilmesi için, kendisinin ve başında bulunduğu firmalar Samsunspor adına işletmeciliği sürdürebilecek en doğru adrestir.

Yargı'nın kiracı ile olan alacak verecek meselesi bir şekilde çözüme kavuşturulacaktır. İl Özel İdaresi doğal olarak oteli kiralamak için yeni bir satış ihalesinin şartlarını oluşturabilmek gayreti içindedir.

İL ÖZEL İDARESİ'NCE ŞU SORULARA CEVAP BEKLİYORUZ.

Kafalar yeterince yargı kararları ile bulandırılmıştır. Bu nedenle İl Özel İdaresi net olarak, bu oteli satın alacak kişi veya kuruluşlar oteli satın aldıklarında yıkıp yerine yenisini inşa edip edemeyeceklerini açıklayabilir mi?
Otelin satın alınması halinde tesis mevcut hali ile mi kullanılacaktır?
Son ihale şartlarına göre 30.000 TL.( 5 yıl ödemeli)  olarak belirlenen ihale rakamının, mevcut kriz şartları da göz önünde bulundurularak yeniden revize edilebilmesi mümkün mü dür?
Satış sonrası otelin mevcut hali ile de olsa yeniden tadilatı, onarımı, mefruşat ve dekor yenilemeleri nedeniyle önemli oranda masraflar yapılacağından, ödeme şartlarında ilk yıl için ödeme bedeli muaf tutulabilir mi?
Otel için sadece satış ihalesi mi yapılabilir. Kiralama ihalesi yapılamaz mı?
Otelin kiralama ihalesine çıkılması için ne tür hukuki bir engel bulunmaktadır?
Kurumahmutoğlu Grubu'nun İl Özel İdaresi ile girmiş olduğu hukuk savaşının gerçek nedenleri nelerdir. Kiracı borçlu ise devlet en iyi tahsil edendir. Alacaklı ise karşılıklı mahsuplaşmak mümkün değil mi dir.
İki kez satış ihalesinin başarılı sonuçlanmaması bir gerçek iken, neden başka alternatifler üretilerek şehrin önündeki mezbeliliğin görsel kirlilik bir yana yarattığı tahribatlar önlenemez.

İl Özel İdaresi tarafından Mimarlar Odası'nın yürütmeyi durdurma kararı aldırmasının muhataplarının kendileri olmadığını ve bu davanın taraflarının Büyükşehir Belediyesi ile İlkadım Belediyesi olduğu, dava konusunun ise yapılan yeni imar değişikliğinin iptali olduğu açıklanmıştır. Dolaysiyle otelin mülkiyetinin İl Özel İdaresine ait olduğu ve bu hali ile yeniden satışa çıkarılmasının mümkün olabileceği belirtilmiştir.

Açılan davalar, verilen yargı kararları, Kurumahmutoğlu grubunun alacağına istinaden başlattığı  hukuki savaş vesaire. Davalar sürecinin elbette ne kadar süreceğini ve ne şekilde sonuçlanacağını tahmin etmek elbette mümkün değildir.

ancak malum yargı süreçlerini takip eden yatırımcılar söz konusu ihaleye iştirak etmemişlerdir. Sonuç elbette yatırımcıların lehine olmuştur. O gün o rakamlar ile ihaleyi kazanarak oteli satın almış kişinin, bugün imar ile ilgili yürütmeyi durdurma kararı karşısında önemli bir zararla karşı karşıya kalmış olacak ve otel yine bu kez kiracı ile değil oteli satın alan ile  yıllar sürecek mahkeme safhalarına muhatap olacaktı.

Yine altını çizerek,  İl Özel İdaresi yetkililerinin mevcut durumdaki portreyi kamuoyuna açıklaması gerektiğini düşünmekteyim. Otel'in mevcut imar çerçevesinde yıkılıp yeniden yapılması şartları ortadan kalktığına göre, bunun anlamı çok nettir. Satış ihalesi mevcut şartlara göre yeniden organize edilecek, satış bedeli revize edilecek, satış düşünülmediğinde ise kiralanma şartları gündeme gelecektir. Otelin kiralanmasında herhangi hukuki bir engel mevcut mu dur. Oteli kiralama hakkı yapılan sözleşme hükümlerine göre (bilmediğimiz) sadece otelin işletmeciliğini sürdüren KURAŞ'a mı aittir.

İl Özel İdaresi ve Kurumahmutoğlu arasındaki yargı süreci biter veya bitmez. Davanın muhatapları bir firmamız ile İl Özel İdaresi'dir. Burada söz sahibi olamayanlar ise her konuda olduğu gibi  Samsun'da yaşayanlardır. Onlar 5 yıldıza sahip otelin eksikliğini yaşamak bir yana, şehrin önündeki viraneyi ve görsel kirliliği her gün izlemek ve yaşamak zorundadır. Karadeniz'in incisi olarak lanse edilen kentimiz'e yıllardır 5 yıldız otel olarak hizmet eden bir eser her ne şekilde olursa olsun yok edilmemelidir. Çözüm noktasında ise bana göre her Samsun'lunun birleşebileceği tek asgari müşterek, otel'in   1milyara dahi ihtiyacı olan Samsunspor'a tahsis edilmesidir. Bu işlem gerekli prosedürler yerine getirilerek gerçekleştirilebildiğinde Valimiz Türkiye'de Yılın Valisi seçilmek bir yana, Samsun'luların gönlüne yıllar boyu taht kuracaktır. Bu konuda elbette İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Aslan Karanfil'e de önemli görevler düşmektedir.

İnşallah gerçekleşir ...

55.hakan

bayındırlık ve iskan bakanımız bu olaya bir el atsa başlık çok umut verici ama yazıda aynı umudu
göremedim inşallah gerçekleşir

jean

Ollivanders

Her defasında bir umit :( ins gerceklesir harika birsey olur!

KocumVolkan

büyük otel mi... verceklerse şu eski garajlara yapılan yeri versinler :D

Sercan

Pek zannetmiyorum inşallah gerçekleşir...

YaşarDoğu

bengülü

inş. hayırlısıyla olur samsunspor için sağlam bir gelir o zaman kimse bizim önümüze geçemez ve süper lige çıkarız bu dediklerimiz gerçekleşirse

Tribün_ali

Akyol

Büyük Otel'i vermezler arkadaşlar  :( Samsunsporumuza yapılacak en büyük ve güzel yardım 3 tane otopark, 1 benzinlik birde sosyal tesis başka hiçbirşeye gerek yok. Otoparklar şehir merkezinde olmalı tahminen aylık 400 milyar ordan gelir olur, benzinlik ise ilçe belediyeleri dahil,emniyet dahil,devletin bütün araçları akaryakıtı ordan alsın bakın o zaman gelire yapacaklarsa bunu yapsınlar o zaman kalıcı geliri ve takımı görelim ;)

ali ihsan

Alıntı yapılan: AKYOL55 - 18 May 2009, 20:35:06
Büyük Otel'i vermezler arkadaşlar  :( Samsunsporumuza yapılacak en büyük ve güzel yardım 3 tane otopark, 1 benzinlik birde sosyal tesis başka hiçbirşeye gerek yok. Otoparklar şehir merkezinde olmalı tahminen aylık 400 milyar ordan gelir olur, benzinlik ise ilçe belediyeleri dahil,emniyet dahil,devletin bütün araçları akaryakıtı ordan alsın bakın o zaman gelire yapacaklarsa bunu yapsınlar o zaman kalıcı geliri ve takımı görelim ;)

Bu dediklerin olsun ilk kongrede en az 5 başkan adayı çıkar.Ben şöyle Samsunspor'luyum,Samsunspor bizim canımız,Şampiyonluğa oynayacağız vb. palavraları bolca duyarız o zaman  ;)

Akyol

İşte o zamanda kongre üyeleri ortaya çıkacak ve en güvenilir adayı ve listesini seçecekler ee tabi o aralarda gerçek Samsunsporlular ortaya çıkacak! Bu takım için canını vermeye hazır kimi kimseler  ;) Bizde onlara adana maçında nerdeydiniz diye soracağız kem küm şey mey diyecekler  :)

ali ihsan

Bu şehir hak edenlere kıymet verse şu an müzemizde Lig Şampiyonluğu kupamız olurdu kardeşim ...

Hakkımızda hayırlısı.Ben bu ligi 1 sezon daha nasıl kaldırırım bilmiyorum.

Pergani 55

hep ümitlendiriyorlar ama ortada birşey yok inşallah bu sefer olur birşeyler

ramcQ_55

Alıntı yapılan: aliihsan55 - 18 May 2009, 20:52:59
Bu şehir hak edenlere kıymet verse şu an müzemizde Lig Şampiyonluğu kupamız olurdu kardeşim ...

Hakkımızda hayırlısı.Ben bu ligi 1 sezon daha nasıl kaldırırım bilmiyorum.