Samsunspor Taraftarından Y.Ziya Yılmaz'a çağrı/mektup/siyah çelenk

Başlatan mehmet yılmaz, 29 November 2008, 18:17:14

« önceki - sonraki »

mehmet yılmaz

04 March 2009, 21:07:47 #270 Son düzenlenme: 04 March 2009, 21:10:17 samsuni
Alıntıwww.yusufziyayilmaz.com.tr  

Malum, yerel seçimler yaklaşınca adayların iletişim ihtiyaçları da had safhaya ulaştı. Normalde randevuyla, bin bir meşakkatle ulaşabileceğiniz kişilere sokak başlarında bile rastlayabiliyorsunuz.

Kendini anlatma gereği duyan isimlerden birisi de Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı ve adayı olan Sn. Yusuf Ziya Yılmaz. Kullandığı alanların başında sanal ortam da geliyor. Facebook'ta bir sayfası varmış ve vatandaşla chatleşiyormuş! Elbette kendisi değil, onun adamlarından birisidir ama facebook'a kadar varan bir irtibat kurma çabası var ortada.

Başkanın en büyük iletişim atağı ise kendi web sitesi. 29.01.2009 tarihinde saat 10:36'da cep telefonuma gelen Yusuf ZiyaYILMAZ isimli bir mesajla haberdar oldum ben de. ( Bu arada son günlerde cep telefonuma aile fertlerimden bile çok Y.Ziya Yılmaz imzalı mesajlar geliyor!) Orada aynen şunları diyordu; " Değerli hemşerim, sorunlarınız, sorularınız, görüşleriniz ve önerileriniz için www.yusufziyayilmaz.com.tr adresinden bana ulaşabilirsiniz. Sevgi ve saygılarımla" 

Ben de orada bulunan mesaj bölümüne girerek aynen şunları yazdım;
"Sn. Başkan Yusuf Ziya Yılmaz Daha önce çeşitli sıkıntılar yaşamış olabilirsiniz ama bu şehrimizin en büyük markası Samsunsporumuzun yanında yer almamanıza bir gerekçe teşkil etmemeli. Lütfen Samsun'un bir numaralı seçilmiş idarecisi olarak hem makamınızın hem de Samsunluluğunuzun hakkını veriniz. Bu sizin idari olduğu kadar vicdani bir sorumluluğunuzdur da...

Unutmayın ki, Samsunsporsuz bir Samsun eksiktir, yarımdır ve hatta belki de hiçtir!
Saygılarımla..."

Yaklaşık 3 hafta boyunca hiçbir cevap gelmedi. Sonra taraftar sitesi www.samsunspor.biz'de açılan ilgili başlığa baktığımda Samsunsporla ilgili 500'den fazla mesaj atıldığını hiç ama hiç birine cevap verilmediğini öğrendim.

Birkaç gün önce ise bu kez şöyle bir şey denedim.

"Sn. Başkan...
Samsun'umuza kattığınız güzellikler için çok teşekkür ederim. Sahil Yolu projeniz bizim için bir gurur kaynağıdır. Hele Karadeniz'in tek Hayvanat Bahçesi. Merak ettiğim şey şu, acaba Hayvanat Bahçemizin genişletilmesi gibi bir projeniz var mı? Teşekkürler..."

Ardından ne mi oldu?
Ertesi gün e-posta kutuma bir cevap düştü.
cevap@yusufziyayilmaz.com.tr'den geliyordu mesaj ve şunlar yazıyordu.

"Sayın Yılmaz
İlginiz ve güzel sözleriniz için teşekkür ederim. Şimdilik Hayvanat bahçesiyle ilgili bu şekilde bir projemiz yoktur. Bilginizi rica ederim. Sevgi ve Saygılarımla..." 

Hemen altında da png formatında bir Yusuf Ziya Yılmaz imzası vardı.
Yani 500'den fazla Samsunspor içerikli mesajın, bir tane hayvanat bahçeli mesaj kadar kıymet-i harbiyesi yokmuş! Ya da aynı kişi Samsunsporla ilgili bir şey sorduğunda muhatap alınmazken, park, bahçe, çiçek, böcek sorduğunda bilgilendiriliyormuş.

Şimdi buradan bir kere daha soruyorum. Şahsım adına olduğu kadar yaklaşık 2.000 üyesi bulunan Samsunspor taraftar platformu adına da soruyorum.

Sn. Yusuf Ziya Yılmaz, geçmişte bir takım sıkıntılar yaşamış olabilirsiniz, kendi pencerenizden baktığınızda bazı sebepleriniz de olabilir lakin Samsunspor'un ellerinden tutacak mısınız artık? Bu şehre sevdalı olmanın içinde Samsunspor yok mudur? Şehremaneti olmak ne demektir? Çiftlik'teki irtibat büronuza bırakılan mektup size ulaştırılmış mıdır? Muhatap alınmamaya devam mı edileceğiz?

Bakın ulusal medyada "Samsun, Ordu'ya yenildi!" deniliyor; Samsun kimseye yenilmesin artık... (Samsunspor demiyor, dikkatinizi çekerim; Samsun diyor işte!)

http://halkgazetesi.com.tr/author_article_detail.php?id=4089

Bugünkü Halk Gazetesinde çıktı bu yazı. Öğle saatlerinde Bş. Bld. Genel Sekreteri Kenan Şara aradı beni. Nihayet muhatap alınmış olduk. Kendisiyle yaklaşık 20 dk.lık bir konuşma yaptık. Yarınki Halk Gazetesinde çıkacak yeni yazı. Ama ben sizinle şimdiden paylaşmak istiyorum.

Bence gelecek dönemin nasıl olacağına dair önemli ipuçları var...

AlıntıBeklenen Cevap Şara'dan Geldi

Dün yayınlanan köşe yazım üzerine Büyükşehir Bld. Genel Sekreteri Sn. Kenan Şara Bey aradı. Hem cevap verme isteği hem de nezaket içeren üslubu nedeniyle teşekkür etmek isterim zira iki tarafın da birbirini çok iyi anladığını ve anlatabildiğini düşündüğüm bir görüşme oldu.

Daha önce yine buna benzer ama Bş. Bld. ile ilgisi olmayan bir başka konuda da benzer bir durum yaşanmıştı. Açıkça söylemek isterim ki, Samsunspor üzerine oynattığım kalemde, kişilerle ilgili yorumlarımda hiçbir şekilde onların siyasi duruşları anlam içermez benim için. Öyle ki, aynı dünya görüşünde olduğum, benzer siyasi hisleri paylaştığım insanlarla dahi Samsunspor konusunda farklı düşündüğüm, hatta yer yer tartıştığım olmuştur. Bunun altını çizmek isterim; bizim hareket noktamız Samsunspor'dur...  

Sn. Yusuf Ziya Yılmaz'ın Samsunspor'a karşı ilgisiz kalmasının sebeplerini çözmekte zorlandığımı ifade etmiş ve hem Samsunluluğu hem de bulunduğu makam itibarıyla ne olursa olsun küsmemesi gerektiği ifade etmiştim.

Kenan Bey, A Takımı davası nedeniyle çektikleri sıkıntılardan söz ederken Samsun şehrinin tutumu nedeniyle sitem ediyordu. Başkanın kırgın ve incitilmiş olduğunu da ifade etti. Kenan Bey'e "sorun nedir? Niçin uzak duruyor Sn. Yılmaz?" diye sorduğumda,  "A Takımı davasının tamamı Samsunspor değildir ama çıkış noktası Samsunspor'dur. Bizim Samsunspor ile ilgili topladığımız tüm yardımlar belgeli, hesaplıdır. Buna rağmen biz aylarca hapiste yattık. Başkan çok büyük sıkıntılar yaşadı. Yanımızda kimseyi göremedik." dedi.  Halbuki başka örnekler var. Başka şehirlerde belediyelerin hatta devlet bakanlarının çok ciddi yardımları var takımlara dediğimde ise, "Eskişehir'e, Antalya'ya, Mersin İd. Yurdu'na, Bolu'ya... Buralarda belediyelerin yaptığı yardımlar kanuni değildir. Çünkü hiçbir belediyenin profesyonel spor kulüplerine bu gibi katkılar yapması hukuken mümkün değildir. Peki, bizim durumumuz ne idi? Biz bunu bile bile Samsunspor için çok yardım aldık. Ancak Samsun şehri ilginç bir yer. Bolu'da, Trabzon'da kimse şikayet etmezken burada Samsunspor'a yardım etmemek için şikayet edeler oldu. Eğer Eskişehir'de şikayet olursa orada da dava açılacağını" ifade etti.

Akıllara takılan sorulardan birisi de şu idi ve bence altı çizilmesi gereken bir cevap verdi zira bu kapıların tamamen kapanmadığına bir işaretti bana göre. "Bu durum böyle devam mı edecek? Yani Sn. Yılmaz yeniden başkan seçilirse aynı şekilde uzak mı duracak?" Cevaben şunları söyledi Sn. Şara; "Mevcut kanunlarla belediyelerin kulüplere para yardımı yapmaları mümkün değildir. Bunu kimse yapamaz. Ama karşımıza nakit para istemek yerine başka projelerle gelinirse ve bu projeler şehrin tüm yönetim birimleri tarafından onaylanan, sonradan yan çizilecek projeler olmazsa Yusuf Başkanın ilgisiz kalacağını sanmam."

Bir nevi sütten ağızların yandı durumu vardı anlaşılan. "Peki başkan hiç değilse bir maça gelse..." diye bir cümle kurduğumda, "maça gelirse orada kendisine karşı küfür ve hakaret dolu tezahüratlar yapılabilir. Geçmişte oldu çünkü. Siz olsanız öyle bir ortama girer misiniz?" dendi.
Kendisine "herhangi bir protesto olmaması için taraftar gruplarıyla önceden konuşulabileceğini; hatta kulüp yönetiminin bizatihi devreye girebileceğini ifade ettiğimde ise verdiği cevap şu şekilde idi.
- Böyle bir şey olmayacağının garantisi olsa ben tutar götürürüm başkanı stada. Ama ben çok umutlu değilim.

Aslında dünkü konuşma biraz da empati çabası oldu. Çünkü biz tüm gelişmeleri Samsunsporluluk penceresinden yorumluyoruz ve elbette ki bilmediğimiz bazı ayrıntılar bütünün görmemize mani de teşkil edebiliyor. Gittiğim deplasmanlarda "Samsun kümeye" diye bağırılması da elbette ki psikolojik olarak "artık birilerini bir şey yapması ve Samsunspor'u yukarılara taşıması" gerektiği fikrini daha da kamçılıyor. Bu durumda da akla gelen öncelikli makam -isimler önemli değil- Samsun'un bir numaralı seçilmiş kişisi oluyor.

Sn. Şara ile Samsunspor için ne fedakarlık yaptığımız konusunda tam anlaşamadık, tabii kendisi beni tanımadığı için farklı bir şey tahayyül etmiş olabilir, çektiği sıkıntıya da saygı duyuyorum kesinlikle lakin biz görev addetmekten de öte sevda addettik, ideoloji addettik Samsunspor'u; çakma Samsunsporlularla da karıştırmamasını rica ettim zaten... Anladığına da inanıyorum.

Yeni dönemde Bş. Bld. Başkanımız kim olursa olsun rica ediyorum, para, pul vermeyin, bağış toplamayın Samsunspor'a. Yanında olun, zira o makamın şahs-ı manevisi elbette ki geride duranları da birkaç adım atmaya zorlayacaktır!

Özetle, Sn. Yılmaz'ın penceresinden bakıldığında reddedilemez gerekçeleri var belki uzak durmak için ama biraz da bizim penceremizden bakılırsa hadiseye; söyleyin Allah aşkına! Kime gidelim? Ölsün mü Samsunspor? Yok saymayla yok olmuyor ki! Tutun artık elinden, ağabeylik yapın, varsa kusuru affedin...

Şeyh Edebalı'nın dediği gibi yani;
Beysin! Bundan sonra öfke bize; uysallık sana... Güceniklik bize; gönül almak sana.. Suçlamak bize; katlanmak sana.. Acizlik bize, yanılgı bize; hoş görmek sana.. Geçimsizlikler, çatışmalar, uyumsuzluklar, anlaşmazlıklar bize; adalet sana.. Kötü göz, şom ağız, haksız yorum bize; bağışlama sana... Bundan sonra bölmek bize; bütünlemek sana.. Üşengeçlik bize; uyarmak, gayretlendirmek, şekillendirmek sana...

Takdir siz değerli Samsunsporluların...

Sadece Samsunspor

Ya herşey iyi hoşda bu Yusuf Ziya değilmiydi eskiden bir toplantıda Samsunspor denilince, Sakın bana Samsunspor demeyin midem bulanıyor diyen ;)

serdaryavuz

samsuni kardeşim benimde yzy la konuştuğumda söylediğim gibi samsunspora kırgın gelmişti banada kendisine sahip çıkılmadığından arkasında durulmadığından bahsedilmişti sen daha iyi bilirsin sayın ama bi yolunu bulup bu adama denseki maça gel gelecekle ilgili fikirlerini ortaya koy kimse sana küfür etmez hatta gerçekçiyse destek olur.saygılarım uğraşların için teşekkürler.

AntZ

04 March 2009, 22:14:04 #273 Son düzenlenme: 04 March 2009, 22:18:06 Ant55
Tamam empati kuralım, Sn Yılmaz'ın ve ekibinin çektiği sıkıntıları anlayabiliyorum ama anlamadığım şey başlarına gelen sıkıntıların sebebi Samsunspor'a yardım etmek istemeyen Samsunspor'lu olmayan insanlar. Sebebin temelinde Samsunspor var sütten ağzımız yandı demek doğru değil.

Düşünün ki Sn Başbakan hakkında da bundan önce davalar açıldı hatta ceza aldı, Başbakan ben "Türkiye'ye küstüm bana Türkiye'den bahsetmeyin" mi dedi? Siyasetçi zaten dava adamı değil midir? Sn Yılmaz a Samsun'a yapılan yatırımlardan dolayı, örneğin Acteeum ihalesinden dolayı yolsuzluk var diye dava açılsa ve ceza alsa bu seferde Samsun a mı küsecekler?

Anlamıyorum, anlayamıyorum...

Bu arada Samsuni Abicim sana söyleyecek söz bulamıyorum, ne desem az geliyor o nedenle sadece Allah senden razı olsun diyorum, saygılar

eLLis

Yzy bişeylere küstüysede bunu Samsunspor a yansıtmamalı Samsunspor sanki bir insan ondan intikam alıyor Samsunsporun o zaman başında olan insanlarla gör hesabını bu takımın adı Samsun SK e Samsun bizim sevdamız değilmiydi ?..

Yalnızca BİZ

AntZ

Alıntı yapılan: eLLis - 04 March 2009, 22:20:23
Yzy bişeylere küstüysede bunu Samsunspor a yansıtmamalı Samsunspor sanki bir insan ondan intikam alıyor Samsunsporun o zaman başında olan insanlarla gör hesabını bu takımın adı Samsun SK e Samsun bizim sevdamız değilmiydi ?..

Çok haklısın kardeşim, kaldıki zaten sebep zamanın Samsunspor yöneticileri de değil, Samsunspor'lu olmayan ve destek vermek istemeyen müteahitler..!

Mert

Görüyormusunuz bakın projeler hakkında soru sorulduğunda cevap veriyorlar ama söz konusu SAMSUNSPOR olunca sus pus oluyorlar.Belediyelerin neden nakit para vermesi imkansız kardeşim bu durum sadece Samsuna mı özel bişey yani?Diğer anadolu kulüplerine baktığımızda belediyelerden çatır çatır alıyorlar nakit paraları ama bize gelince yok.En azından el atlından yardım etse başkan yine de hatrı sayılır.İllede medyaya duyurmak şart değil.
Bu adam Samsunsporumuza sırtını dönmüş arkadaşlar biz ne yapsak nafile.

samsunmania

Alıntı yapılan: Mert 55 - 04 March 2009, 22:26:47
Görüyormusunuz bakın projeler hakkında soru sorulduğunda cevap veriyorlar ama söz konusu SAMSUNSPOR olunca sus pus oluyorlar.Belediyelerin neden nakit para vermesi imkansız kardeşim bu durum sadece Samsuna mı özel bişey yani?Diğer anadolu kulüplerine baktığımızda belediyelerden çatır çatır alıyorlar nakit paraları ama bize gelince yok.En azından el atlından yardım etse başkan yine de hatrı sayılır.İllede medyaya duyurmak şart değil.
Bu adam Samsunsporumuza sırtını dönmüş arkadaşlar biz ne yapsak nafile.

İzmir ve Adana BŞB başkanları medyada yer alan haberlerde devamlı nakit yardımı yapıyorlar kulüplerine.
Proje ise otel projesi var şu an.Desteklesin bakalım Sayın YZY. 

Kaya

sayın.ŞARA nın verdiği cevaplar beni güldürdü açıkcası ne demek çok sıkıntı çektik ve başkan bu yüzden kırgın ben ne yapim kardeşim SAMSUN un ekmeğini yiyip te şikayet eden adam varsa. Sen belediye başkanısın eğer gerçekten SAMSUNSPOR u ve SAMSUN şehrini seviyorsan bu olumsuz kişilere savaş açarsın üstüne gidersin koskoca belediye başkanısın SAMSUN un REİS! İ DEĞİLMİSİN.

Sen söyle bize SAMSUNSPOR u kim şikayet etmiş bak o zaman arkandan binler nasıl geliyor tabi bu şekilde açıklamalar yapıp kaçmak kolay değil mi sayın YILMAZ ve sayın ŞARA helal olsun size durmak yok yola devam heee yeni bir lafınız da var sizin İŞİMİZ HİZMET GÜCÜMÜZ MİLLET buna uyun ve sizi o şikayet eden insanlara hizmet etmeye devam edin çünkü SAMSUNSPOR un olmadığı hiç bir yerde BİZ im için hizmet yoktur....

Akyol

Arkadaşlar Mehmet abinin dediği gibi empati kurmak gerekir her iki taraf içinde.Bugün şehrimizin en önemli markası SAMSUNSPOR bunu belediye de biliyor.Kaldırın kafanızı sağımıza solumuza bakalım; amasya,çorum,tokat,ordu,sinop,giresun ve niceleri nerdeler?? neden karadeniz denince akla SAMSUN geliyor bir düşünün cevap çok açık arkadaşlar ve bu cevabı yerel yönetim çok iyi biliyor.Zamanında yanlış bir yönetime yanlış bir destek verilmiş burası kesin, çünkü gerçekten beceriksiz,basiretsiz ve ne yaptığını bilmez hangi makamda olduğunun farkında olmayan zavallılara yardım etti yzy ve bunun acısı maalesef farklı bir şekilde yanında ki ekip arkadaşlarının ve onun çok farklı yerlere gitmelerine yargı aşamalarına düşmelerine neden oldu.Doğrudur yanlıştır haklıdır haksızdır yorumlarını yapmıyorum.Şimdi yeni bir seçim arefesindeyiz, yzy ve yönetimi SAMSUNSPOR u es geçiyorlar maalesef ama bu şehirin, taraftarın, SAMSUN SEVDALILARININ tek bir dileği, isteği var o da bu şehrin tek markasına yerel yönetimin sahip çıkması destek olmasıdır.Bizim bizden başka dostumuz yok, bize biz lazımız başkası değil kavgalar,kırgınlıklar ve geçmiş unutulsun ve takımımız hak ettiği yere el birliğiyle dönsün.

gozgoz yýlmaz

04 March 2009, 23:07:40 #281 Son düzenlenme: 04 March 2009, 23:10:55 gozgoz yýlmaz
Samsunspor da A Takımı davasında yer alan iddialardan birisi. Mesela asfalt yolsuzluğu iddiası var diye belediye asfalt yapmaktan vaz mı geçti?

Madem ki Samsunspor düşmanları ispiyonculuk yaptı, madem ki Trabzon kökenli vekiller sırtından vurdu sen de "inadına Samsunspor" de Y.Ziya Yılmaz... 

Ivız zıvır takımlara yenilince "fincanı taştan oyarlar, Samsun'a böyle... " diyorlar bak, Samsunspor'a değil. Artık Samsun'a koyamasınlar, tut elinden, dur yanında, İzmir'in, Trabzon'un vekillerine inat!

Samsunspor'u hak ettiği yere taşımayı bilseydin, bugün seni statta protesto edenler emin ol stadyumdan belediyeye kadar omuzlarda taşırdı! Korkmana gerek yok, biz kimsenin düşmanı değiliz, biz SAMSUNSPORLUYUZ!

Ayrıca Kenan Şara, daha önce neredeydiniz demiş. Valla biz doğduğumuzdan beri buradayız, siz 1999'dan önce Samsunspor'un neresindeydiniz ve olur da göreviniz biterse nerede olacaksınız?

kayacan

Yanılmıyorsam bu dava bir dolmuş şoförünün şikayeti ile başladı. Bence Yusuf Ziyadan çok o dolmuşçu suçlu. Tarafsız gözle bakacak olursak önünde parlak bir kariyeri olan hatta bakanlığa kadar gideceği söylenilen bir insan  takıma trilyonluk gelir sağlarken hiçbir suçu yokken durduk yere Samsunda yaşayanların şikayeti ile az kalsın hapse giriyordu.Böyle bir durumda biz gönülden Samsunspora bağlı olanlar bile sarsılabilirdi.Samsunlular olarak suçu birazda kendimizde aramalıyız. Samsundan gelecek bir tepkiden çekinmeden korkmadan Samsunspora yardım toplanıyor diye şikayet edip halen Samsunda çalışıp Samsunun ekmeğini yemeye devam edenler varsa ve bizler bunlara değil Samsunspora yardım etmeye çalışanlara tepki gösteriyorsak, biraz durup düşünmemiz gerekir.Takımın şanssızlığı  o zaman şuanki yönetim gibi hesabını iyi yapan takımın gelir gider tablosunu net olarak açıklayıp ayağını yorganına göre uzatan yönetim olmamasıydı. Şimdiki yönetim olsaydı arada kaybolduğu söylenen paralarada sahip çıkılırdı.Şimdi biraz mantıklı düşünürsek anketlere göre tekrar Yusuf Ziya açık ara farkla başkan seçilecek. Öyle yada böyle Samsunspor ve Samsunsporlularla arasına kara kedi giren başkanın gönlü alınıp birçıkış yolu bulunmalıdır.Stada küfür edilir korkusuyla başkanın gelmekten çekinmesi bizim ayıbımızdır. Yusuf Ziya biz istesekte istemesekte tekrar başkan seçilecek zıtlaşma ancak Samsunspora kaybettirir. Şu aşamada Samsunsporla ilgili olumlu bakmasa bile mutlaka bu fikri değişecektir. Takımın yöneticileri olumlu projelerle seçimden sonra giderlerse yardımcı olacağını düşünüyorum. Şu dönemde biraz anlayışla yaklaşmalıyız. Takımın yönetimi şu anda güven veriyor.Bu güveni Yusuf Ziyada görecek ve yapılan desteğin boşa gitmediğine kanaat ederek takıma kalıcı gelir sağlayacak projelere destek verecektir.

BekiRcaN_5s

dayım Samsunspor yönetimine girmiş dedimki bu YZY niye yardım etmiyo? o da dediki önceden yapılan her imar'dan %10'unu mu %20sini mi ne Samsunspor'a veriyormuş ve Samsun'lu olmayan mütahitler dava açıp bizim paramızın Samsunspor'a gitmesini istemiyoruz demişler ve de belediyenin böyle bir yetkisi olmadığı için davayı YZY kaybetmiş ve dayımın dediğine göre eğer takımın adı Samsun Büyükşehir Belediyespor olsaymış bu yasal oluyormuş.. Sırf bu yüzden gözaltına fln alınmıştı YZY hatırlarsanız.. Ben Ankara'da yaşıyorum konuya sizin kadar hakim değilim ama dayımın dedikleri bunlar bende dayıma dedim tamam da bu sadece imarlarla mı oluyo başka yolu yokmu kulübe para getirmenin, küsüp de takıma arkasını dönmek nası bişey dedim o da varda YZY bilmiyo dedi.. Ben de düşündüm geçen Samsun'a gelirken Çorum'da durduk tüm sokaklarda Çorumspor şapkalı adamlar park edenlere makbuz kesiyo ve evinin önündeki kaldırıma bile parketsen para alıyolar bu para da direk Çorumspor'a gidiyo. Bu ve buna benzer birçok uygulama yapılabilir.. Bu benim görüşüm...

gozgoz yýlmaz

Bir de ekleyeyim, Samsunspor taraftarı Y.Ziya Yılmaz'a sahip çıkmamış...
Peki Y.Ziya Yılmaz, iyi giden ve Süper Ligde olan İsmail Uyanık'ın Samsunspor'una sahip çıkmış mı?
Adamım varsa desteklerim zihniyeti nedeniyle kendisi de bir muhasebe yapmak zorundadır.