Samsunspor.biz Genel Sohbet Odası

Başlatan berusa55, 09 August 2008, 14:50:52

« önceki - sonraki »

YaSeF55

Alıntı yapılan: AhmetDenizci - 30 July 2013, 14:51:15
"Köprüden Geçti Gelin" türküsü hakkında şöyle bir bilgi buldum acaba doğruluğu nedir bilen birisi var mı acaba ? Benim bildiğim Neşet Ertaş'a ait dolayısıyla Kırşehir türküsü olduğu idi. Şaşırdım açıkcası bu yorumu okuyunca.

Bende böyle bişe duydum evet,hatta bu geleneğin devam ettiğinede şahit oldum

lato

Ben de Bafra'ya liseye gittiğim zaman öğrenmiştim. Servisle önünden geçerdik hep. Arkadaşlar anlatmıştı bana da o türkü bu köprüye yazıldı diye.

mehmet yılmaz

gelenek doğrudur ama türkü Bafra'nın değil. Ankara'da da köprü üstünden gelin geçirilir. bu türkü söylenir. Kızılırmak ağıdı örneğindeki gibi türkiyenin pek çok yerinde nehire düşen gelin ya da taş olan aşıklar gibi efsaneler vardır. çarşambayı sel aldı türküsü de benzer bir aşk hikayesine dayanır. Keza çaydaçıra da elazığda hazar gölünde mum ışıklarıyla haberleşen aşıkları temsil eder vs.

ismail

Alıntı yapılan: samsuni - 30 July 2013, 15:26:01
gelenek doğrudur ama türkü Bafra'nın değil. Ankara'da da köprü üstünden gelin geçirilir. bu türkü söylenir. Kızılırmak ağıdı örneğindeki gibi türkiyenin pek çok yerinde nehire düşen gelin ya da taş olan aşıklar gibi efsaneler vardır. çarşambayı sel aldı türküsü de benzer bir aşk hikayesine dayanır. Keza çaydaçıra da elazığda hazar gölünde mum ışıklarıyla haberleşen aşıkları temsil eder vs.

abi emin misin ben bafralıyım yüzyıllardır boşuna mı gelin geçiyoruz bu köprüden. bafrayı tanıtan belgeseller hep bu türküden bahseder ve köprüden kız geçme törenini yayınlar..köprünün geçmesi değil sadece; bu hikayenin yanında bafranın yukarı ki köylerinden bafraya gelin gelirken ırmakta teknenin alabora olmasıyla gelinin boğulması olayı da vardır mesela..ortaokuldayken dönem ödevimdi bu konu, sen dediysen bilirsinde dersin kafam karıştı şimdi

Ertuğrul Sağlam

Bugün site çok kısır işliyor... bu mesajı daha önce okumayanlar için belki biraz tebessüm olur.

Duško Milinković@ Arkadaşımız geçen sezon küme düşme sitresini yaşadığımız dönemde böyle bir mesaj atmıştı okudukça ben halen gülüyorum. Milinkoviç'in affına sığınarak alıntı yapıyorum.  :)

Alıntı yapılan: Duško Milinković - 06 May 2013, 21:11:00
Bu tapatalk ile gönderildi zımbırtısını ben yeni anladım.meğer bir programdan gönderildiğini gösteriyormuş.Ben bunu durumumuz kötü tepetaklak gidiyoruz anladım aylarca. Siteye giriyorum.Herkes tepetaklak yazıyor bu kadar kötü durumdamıyız yahu diyerek baya stres çekmiştim. Burası itiraf başlığı değil ama hazır üzerimizdeki stresi atmışken bu itirafı yapayım dedim. :rulet:

mehmet yılmaz

@ismail
Demek istedigim anadpluda hatta azerbaycqn, Kırım gibi diger Türk cografyalarinda bu tarz birbirine benzer soylenceler coktur. ask ve evliya hikayeleri de keza... bafradaki kopru gelenegino cok iyi biliyorum ama türkunun bafra olma ihtimali dusuk bence. Ha sorana bafra deriz ayri mesele  8)

ismail

Alıntı yapılan: samsuni - 30 July 2013, 16:41:31
@ismail
Demek istedigim anadpluda hatta azerbaycqn, Kırım gibi diger Türk cografyalarinda bu tarz birbirine benzer soylenceler coktur. ask ve evliya hikayeleri de keza... bafradaki kopru gelenegino cok iyi biliyorum ama türkunun bafra olma ihtimali dusuk bence. Ha sorana bafra deriz ayri mesele  8)

:ok yıkıldım şuan abi, gerçekleri kolu komşuya anlatamam türkü bizim değilmiş dersem döverler beni, susayım en iyisi  :evet: :evet:

mehmet yılmaz

Ya belki de bafranindir. Ben yanlis biliyorumdur. Uzmani degilim ki isin. :)
Bence bafra turkusudur... ;)

Ben de yillarca telgrafin tellerini samsun türküsü sanardim. Acı gercegi öğrenince yikilmistim :(

Sercan

Samsun'a ait diye bilinen ama aslında öyle olmayan bir çok türkü var. Bunlardan bazıları "Debreli Hasan, Telgrafın Telleri, Köprüden Geçti Gelin, Madımak"

mehmet yılmaz

Debreli hasan yani drama koprusu ile telgrafin telleri rumeli turku ve oyunlari. Samsuna mubadillerle birlikte gelmis. Degil mi sayin sercan bey hocam?  :ok

mimar55

:holey: :holey:KKTC Cumhuriyet meclisine 28 temmuz erken seçimlerinde GaziMagosa ilçesinden ilk defa Samsunlu bir hemşerimiz DURSUN OĞUZ milletin vekili olarak seçilmiştir. Bir adayımızda girne ilçesinden AHMET ARSLAN ise secimi kazanamadı. Yıllarca trabzon kökenli olan millet vekillerinden sonra ilk samsunlu milletvekili olarak meclisteki 50 vekilden biri olma başarını göstermiştir. :holey: :holey:

55.hakan

Tüm maçların tv den yayınlanması için hashtag açılmış. Geçen seneki web tv eziyetinden sonra kesinlike destekliyorum

#PTTveTRTeleletümmaçlarTVde

https://twitter.com/search?q=%23PTTveTRTelelet%C3%BCmma%C3%A7larTVde&src=hash

Sercan

Alıntı yapılan: samsuni - 30 July 2013, 17:54:58
Debreli hasan yani drama koprusu ile telgrafin telleri rumeli turku ve oyunlari. Samsuna mubadillerle birlikte gelmis. Degil mi sayin sercan bey hocam?  :ok

Evet Mehmet Bey Abi Hocam :) İşin gerçeği Rumeli'de yaşayanlardan daha çok Samsun'a gelen mübadiller ve yerli Samsunlular sahip çıkmış bu türkülere. Artık Samsun türküsü olmuşlar ;)

mehmet yılmaz

Bence de eğer Batı Trakya'da devam ettirilmiyorsa  Samsun türküsü sayılır artık bunlar.
Kısmet olursa bir gün stüdyodaki 4 kişiden başka kimsenin seyretmediği bir programda ayrıntılı bir şekilde konuşuruz bunları :) :)

Kameraman bile seyretmediydi...  :( :o

Serkan

Oradaydım diyeceğim yıllar sonra torunlarıma :)