29 Ekim Cumhuriyet Bayramımız Kutlu Olsun

Başlatan isyan, 29 October 2011, 09:12:43

« önceki - sonraki »

isyan

29 October 2011, 09:12:43 Son düzenlenme: 29 October 2011, 10:35:51 AntZ
Herkesin Cumhuriyet bayrami kutlu olsun

Atakumlu

CUMHURİYETİN İLANI

Kurtuluş Savaşı yıllarında Ankara'da , Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti adıyla yeni bir yönetim kurulmuştu . Fakat bu yeni yönetimin rejimi henüz belirtilmemişti. Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti özünde ulusal egemenliğe dayalı bir hükümetti.Fakat Yeni Türkiye'yi devlet şekillerinden , yönetim biçimlerinden birine uygun olarak resmen ilan etmek gerekiyordu . Yani sıra devletin adının konmasına gelmişti.
            Atatürk , yeni devletin şeklini cumhuriyet olarak kabul etmeyi düşündü. Kurtuluş Savaşı yıllarında bu fikrini açıklamayıp , uygun bir zamanı beklemişti . Büyük Zafer'den sonra artık bu an gelmiş bulunuyordu. Aslında , Erzurum ve Sivas Kongrelerinin kararlarıyla   Büyük Millet Meclisi'nin programları tamamen demokrasiye dayanmaktaydı. Saltanatın artık hiçbir etkinliği kalmamıştı. Son padişah da yurttan ayrılmış , saltanat kaldırılmıştı . Şimdi sıra Atatürk'ün kafasındaki Cumhuriyet Yönetimini resmen ilan etmeye gelmişti.
            Atatürk , 28 Ekim 1923 akşamı birkaç arkadaşını Çankaya'daki köşküne davet ederek  yemek sırasında arkadaşlarına :
-          Yarın, cumhuriyeti ilan edeceğiz , dedi.
Misafirler hiç şaşırmadılar . Zaten böyle bir hareketi bekliyorlardı .
Atatürk , Teşkilat-ı Esasi'ye ( Anayasa'ya ) konmak üzere şu öneriyi hazırladı :
" Türkiye Devletinin şekli cumhuriyettir. Türkiye Devleti Büyük Millet Meclisi
tarafından idare olunur."
            Böylelikle yeni devlet şeklinin cumhuriyet olacağına kesin olarak kara verildi.
            29 Ekim 1923 akşam saat : 18.45'te TBMM oturumu açıldı. Atatürk'ün önceden hazırlattığı Anayasa maddesinin görüşülmesine geçildi.Görüşmeler sonunda öneri kabul edildi.Milletvekilleri ayağa kalkarak üç kez "Yaşasın Cumhuriyet !" diye bağırdılar.
            29 Ekim 1923 Pazartesi günü saat : 20.30'da Cumhuriyet ilan edildi.
            Cumhuriyetin ilanından sonra cumhurbaşkanlığı seçimine geçildi. Ulusal Kurtuluş Savaşı'nın büyük kahramanı Ankara Milletvekili Gazi Mustafa Kemal Paşa , ilk cumhurbaşkanı seçildi.Cumhurbaşkanı seçiminden sonra sonuç , 101 parça top atılarak halka duyuruldu.
            Cumhurbaşkanlığına seçilen Atatürk kürsüye gelerek bir konuşma yaptı. Heyecanlı ve kararlı konuşmasını şu sözlerle noktaladı :
- Türkiye Cumhuriyeti , cihanda işgal ettiği mevkie layık olduğu eserleriyle ispat edecektir . Türkiye Cumhuriyeti , mesut .muvaffak ve muzaffer olacaktır .

brigand

Hepimizin Cumhuriyet Bayramı kutlu olsun. Ulusal bayramlarımızın çok daha coşkulu geçmesini isterdim : (

feveran

29 ekim etkinlikleri neden iptal oldu bir kesim tepkili nedeni deprem ve şehitmi?

berusa55

Cumhuriyetimiz kutlu olsun... Daha nice 29 Ekim'lere...

Etkinlikleri iptal eden hükümete de helal olsun! Milletimizin morale, birlik beraberlik ve kenetlenmeye çok ihtiyacı olduğu şu dönemde Cumhuriyet Bayramı Etkinliklerine gerek yok diyen zihniyete sevgilerimi! yolluyorum!

1937, Atatürk çok hasta. Doktorlar; "Gitmeniz intihar" diyor ama O "hayır" diyor. "Halkın morali bozulur, kutlamalar olacak ve ben gideceğim" Bu cümle HER ŞEYİ özetlemiyor mu?

özkan

29 October 2011, 11:13:36 #5 Son düzenlenme: 29 October 2011, 11:48:00 özkan
Ne diyoruz Van için ? Bizim ülkemizin şehri bir parçası,kürt-türk ayrımı yapmadan yardım elini uzatalım,birliğimizi beraberliğimizi gösterelim,Neden ? Bölücü örgüte karşı dik durmak,onlara birlikteliğimizi kanıtlamak yıldırmak için değil mi ? Ama gel gelelim biz daha bir Cumhuriyet Bayramımızı kutlayamıyoruz ne için ? Van depreminden dolayı..Mantıksız..Bi açıklaması yok bunun..

Ajan

Türk Genci, devrimlerin ve cumhuriyetin sahibi ve bekçisidir. Bunların gereğine, doğruluğuna herkesten çok inanmıştır. Yönetim biçimini ve devrimleri benimsemiştir. Bunları güçsüz düşürecek en küçük ya da en büyük bir kıpırtı ve bir davranış duydu mu,"Bu ülkenin polisi vardır, jandarması vardır, ordusu vardır, adalet örgütü vardır" demeyecektir.Elle, tasla, sopa ve silahla; nesi varsa onunla kendi yapıtını koruyacaktır.

Polis gelecek, asil suçluları bırakıp, suçlu diye onu yakalayacaktır. Genç, "Polis henüz devrim ve cumhuriyetin polisi değildir" diye düşünecek, ama hiç bir zaman yalvarmayacaktır. Mahkeme onu yargılayacaktır. Yine düşünecek, "demek adalet örgütünü de düzeltmek,yönetim biçimine göre düzenlemek gerek"

Onu hapse atacaklar. Yasal yollarla karsı çıkışlarda bulunmakla birlikte bana, başbakana ve meclise telgraflar yağdırıp, haksiz ve suçsuz olduğu için salıverilmesine çalışılmasını, kayrılmasını istemeyecek. Diyecek ki, "ben inanç ve kanaatimin gereğini yaptım. Araya girişimde ve eylemimde hakliyim. Eğer buraya haksiz olarak gelmişsem, bu haksızlığı ortaya koyan neden ve etkenleri düzeltmek de benim görevimdir."

İşte benim anladığım Türk Genci ve Türk Gençliği!

Mustafa Kemal ATATÜRK

serkancengiz

55JNR55

88.yılda bir ilk !
ATATÜRK ölüm döşeğinde iken iptal edilmedi !
ATATÜRK öldü iptal edilmedi ! İkinci dünya savaşında ve üçüncü ihtilal sırasında iptal edilmedi !
Kıbrıs savaşı sırasında iptal edilmedi !
1999'da 18.373 ölü ve 48.901 yaralı verdiğimiz Marmara depriminde iptal edilmedi!

Şimdi Niye, sözde deprem ve şehitler neden oldu kutlamanın iptaline ?

Daha nice senelerde CUMHURİYETimizi kutlamak dileğiyle, NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE

Turuncu

29 Ekim Cumhuriyet Bayramımız Kutlu Olsun. NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE .... !!!  turkiye_

Ertuğrul Sağlam

29 October 2011, 16:15:17 #10 Son düzenlenme: 29 October 2011, 16:28:20 6 Ertuðrul Saðlam
Cumhuriyet Bayramımız Kutlu Olsun. (Artık nasıl bayramsa) Eskiden bayrmların bir güzelliği bir amacı olurdu ama bugün belkide bir çok insan bugünün bayram olduğundan bile haberi yok. Böyle Milli bayramlar sadece Anıtkabirde toplanın Atatürk'ün huzuruna çıkmaktan, ve diğer şehirlerde Atatürk heykellerine çiçek koyup saygı duruşunda durmaktan dahada öteye gitmesi gerekli. Bu Milli bayramlara bir anlam katılmalı insanların topluca katılacağı etkinlikler olmalı. Eskiden kamyonlar süslenip üzerlerin birşeyler taşınırdı, Cumhuriyet Meydanı ve çevresinde bir karnaval havası olurdu ama şimdi sade bir tören ve saygı duruşu o kadar. 

jean

cumhuriyet bayramimiz kutlu olsun su kani bozuklarin artik kokunu kaziriz ins

minci

Bu yüce bayramı her nekadar kutlayamasak ta herkese kutlu olsun. Bugün Büyük önderin değeri çok daha iyi anlaşılıyor. Seni çok özlüyorum ATAM.

berusa55

Cumhuriyet Bayramı, tüm yurtta, dış
temsilciliklerde ve Kuzey Kıbrıs Türk
Cumhuriyeti'nde korsan gösterilerle
kutlandı...

isyan