Samsun'un lezzetleri

Başlatan Bafralı, 24 Nisan 2005, 15:08:52

« önceki - sonraki »

Bafralı

Galiba 1 ay falan oluyor,İstanbul'da her şehrin kendini tanıttığı bir sergi vardı.Samsun temsilcisi gitmeden önce çok iddialı konuşmuştu.Sonradan internetten baktım sadece tütün ve kızılırmak deltası ile katılmışız.
İNSAF!!!
Samsun'da sadece bunlar mı var?
 Bi kere benim bildiğim pide,kaymaklı lokum,nokul, keçi kebabı, kaypancak,keşkek,iki çesit dondurma,simit var
 Ayrıca adını bile duymamama rağmen internet okuduğum kadarıyla ıspanak çorbası,tirit, turşu kavurması, katık böreği, kaynana gerdanı tatlısı, palamut dolması var.
 En son artık somon döner yapılıyor ve belki balık döner türkiyede tek.
 Bunun dışında Bafrada bazı yerlerde Köfteyi çok güzel yaparlar(ünlüymüş!)
 Onun dışında da Gözleme yakakentte çırçır ismiyle çok güzel yapılır.
 Baktım sergiye bir çok şehir sadece gıda ile katılmış. Bu kadar çeşit arasında bizi tütün mü temsil etmeliydi?

Fecr_55

yanli$ tanitiliyoruz ya, tütünle Samsun´un adi gecmesi ho$ degil...biliyorum tütün bol bol yeti$iyor bizim oralarda ama bununla sinirli olmamali...
evet ispanak yemegini bilirim, tirit genellikle Ramazan ayinda yapilir ve $ahane bir tadi vardir...tur$uya denilecek söz yoktur zaten...agzima saglik :) peki misir corbasini ve pancar yemegi (sosyete adiyla kara lahana yemegi) bilir misiniz :) unutulmaz tatlar daha i$te...

gyuksel55

bu sitede yemek falan anlatmayın :)  :D  asker olanlar var gurbette ailesinin yanında olamayanlar var. analtınca bir garip oluyo insan.ben tiriti bir kere yedim çok güzeldi hala tadı damağımda unutamam arkadaşımın annesi yapmıştı.

Bafralı

Sorun şu ki bir Samsunlu olarak benim bunları bırakın tadmayı yarısının adını bile duymamış olmam.İddia ediyorum siz de en az yarısının adını duymadınız.
Niye bunlar halka açık satılmaz.Ben niye İzmir'den gelen misafirime hamsi köfte yediremem?

jurista

bu tür yöresel yemeklerin bir yerde satılmaması gerçekten büyük eksiklik sevgi cafede pazarları keşkek günü olduğunu okumuştum sitede ama geçen haftalarda bir pazar gittiğimde ortalıkta keşkek  falan bulamayınca hayal kırıklığına uğradım....

Rentboy

Alıntı yapılan: "Bafralı"Sorun şu ki bir Samsunlu olarak benim bunları bırakın tadmayı yarısının adını bile duymamış olmam.İddia ediyorum siz de en az yarısının adını duymadınız.
Niye bunlar halka açık satılmaz.Ben niye İzmir'den gelen misafirime hamsi köfte yediremem?
sevgili bafralı ne yalan söyleyeyim burada adı geçen samsuna has yemeklerin büyük çoğunu biliyorum.hatta yedimde.gyuksel kardeşimin dediği gibi ağzım sulandı.gurbetteyiz.yapan yok.ne yapalım...

Bafralı

Alıntı yapılan: "oRDiNaRy_LiFe"
Alıntı yapılan: "Bafralı"Sorun şu ki bir Samsunlu olarak benim bunları bırakın tadmayı yarısının adını bile duymamış olmam.İddia ediyorum siz de en az yarısının adını duymadınız.
Niye bunlar halka açık satılmaz.Ben niye İzmir'den gelen misafirime hamsi köfte yediremem?
sevgili bafralı ne yalan söyleyeyim burada adı geçen samsuna has yemeklerin büyük çoğunu biliyorum.hatta yedimde.gyuksel kardeşimin dediği gibi ağzım sulandı.gurbetteyiz.yapan yok.ne yapalım...


Valla ben hala seni bir istisna olarak tutuyorum.

Rentboy

Alıntı yapılan: "Bafralı"Valla ben hala seni bir istisna olarak tutuyorum.
hayırdır bafralı neden beni istisna olarak görüyorsun :roll:  :lol:

Bafralı

ben hala Samsunluların %99unun Samsunun lezzetlerinden bihaber olduğu kanısındayım.
Yani çevremdekilere de sordum(Bu arada listeye lepsi ve yufkada girdi!)
oRDiNaRy_LiFe bence sen şanslı azınlıktan birisin.

Bafralı

Bence bu konuda sesimizi duyurmamız lazım.
Diyorumki konuyla ilgili büyükşehir belediyesine hitaben bir e-mail kampanyası başlatalım.
50-60 e-mail bile göndermeyi başarırsak hiç olmazsa kouya dikkat çekmiş oluruz.

Bafralı

www.karalahana.com diye bi siteden:

Samsun'da pide savaşları


Bafralı işadamı Hamit Genç, 'Karadeniz pidesi' diye bilinen pidenin 'Bafra pidesi' olarak tescili için Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na başvurdu. Eğer tescil işlemi gerçekleşirse, Bafra ve Termeliler arasında yıllardır süren pide rekabeti de yeni bir boyut kazanacak.
Hamit Genç ve eşi Filiz, Bafra pidesinin özelliklerinin değiştirilerek Samsun'un başka ilçelerinde, o ilçenin pidesi gibi adlandırılması nedeniyle tescil işlemi başlattıklarını anlatan Hamit Genç, "Bafra'nın kendine ait bir kültürü, yaşayış tarzı var. Bu kültür içinde pidemiz önemli yer tutuyor. Herkes benzer pide yapabilir, ancak özellikleri, hazırlanışı ve ismi değiştirilmeden yapılsın" dedi.
İnsanların şehir dışından Bafra'ya pide yemeye geldiğini, hatta yurtdışına pide götürenler olduğunu söyleyen Filiz Genç de, kendi kültür ve pidelerine sahip çıkmak için tescil işlemi başlattıklarını ifade etti.
'Marka Güçtür'
Geçen hafta Samsun'da düzenlenen 'Marka Güçtür' konulu toplantıya katılan bakan Kürşat Tüzmen, Bafralılar ve Termeliler arasında pide konusunda yıllardır devam eden 'tatlı rekabet'e şahit olmuştu, iki ilçe sakinlerinin pidenin kendi yörelerine ait olduğunu öne sürmesi üzerine, "Birleşin, dünya markası olun" çağrısı yapmıştı. Tescil işlemi tatlı rekabete yeni boyut katacak.


Şahsen hamit genci takdir ederim.Girişimcilik ruhunu özümsemiş bir insan.

Bu arada bafra pidesi ile terme pidesi aynımıdır yoksa 2 farklı çeşit pide mi var?

Bafralı

http://arsiv.sabah.com.tr/2005/07/05/eko120.html
Gol kralı olamadı ama pide kralı oldu!

Samsunspor'da futbol oynarken sakatlanınca kaderi değişti. Şimdi o, yılda 1 milyondan fazla pide satan Sampi'nin patronu.

Samsunspor'da top koşturan bir futbolcu iken sakatlanan Kadir Funda Kayhan, 'gol kralı olamadı ama pide kralı" oldu. Bugün 5'i Ankara'da, diğerleri Antalya ve İstanbul'da olmak üzere 7 şubesi bulunan Kayhan, pideleri kapış kapış gidince 2007 yılına kadar şube sayısını 35'e çıkarmak üzere harekete geçti. Adını Samsun Pidesi'nden alan Sampi ile hızlı bir yükseliş trendine giren Kayhan, 17 yıldır devam eden pidecilik serüveni ise tam bir rastlantı Futbol kariyeri bir anda bitince "ne yapmalı" diye düşünen Kayhan Ankara'da bir cafe açıyor. Yanına da Samsun-Çarşamba yani kendi memleketinden bir usta alıyor. Kendisi tam bir pidekolik olduğundan misafirlerine de ikram amaçlı pide sunuyor. Ancak namı öyle alıp yürüyor ki bir anda kendini pidecilik yaparken buluyor.

SAMSUN'DA PİZZA SATAMADI
Tabi ilk yıllar hatalar da yapılıyor. Bunlardan biri de pide diyarı Samsun'da "pizzacılık yapmak". 1988 yılında gıda işine soyunan Kayhan, ustasını, fırınını alıp Samsun'a gidiyor ve orada "pizza yapıp satmaya çalışıyor." Tabi kendi ifadesi ile sonu hüsran oluyor. Samsunlular kafalarını dönüp pizzaya bakmıyorlar bile. Bunun üzerine yeniden Ankara'ya dönüyor ve pide serüveni tekrar başlıyor. Bugün 17 yıllık pideci olan Sampi'nin patronu Kayhan, günde 3 binin üzerinde 40'a yakın çeşitte pide satıyor. Bu da yılda en az 1 milyon pide demek. Ciro rakamı giderek kabarınca o da neden "Türkiye'den bir Pizza-Hat, Mc-Donald's çıkmasın" diyerek büyümek üzere yola çıkıyor.

ÖZEL FORMÜLÜ VAR
En büyük amacının İtalyanlar'a pide yedirmek olduğunu anlatan Kayhan, "Bir buçuk iki yılda şubelerimizi 35'e çıkarmak hayal değil. Bizden temsilcilik almak için bir sürü insan sırada bekliyor" diyor. Peki 17 yıllık bir pideci olan Kayhan, kendi pide yapmayı biliyor mu? Kayhan, "Hiç anlamam, sadece yemeyi bilirim. İyi pideyi de çok iyi anlarım" diyerek işin sırrını iyi ustalar ve özel formüle bağlıyor. Sampi'nin tüm dükkanlarında diğer uluslararası zincirlerde olduğu gibi aynı kalite yakalanmış. Yani İstanbul'da yediğiniz bir kavurmalı pide ile Ankara'dakinin lezzeti, tuzu aynı. Yaklaşık 5 yıllık bir süre sonra çıkan formülü sır gibi saklıyor Kayhan. Bir pidenin içine girecek olan unun, kıymanın ya da yumurtanın miktarı aynı ustanın kararına değil, formüle göre şekilleniyor.

Bafralı

Haberin devamı:

Outlet pide olur mu?

Ankara'da pide için gerekli malzemelerin alınıp işlendiği ve restoranlara gönderildiği 100 kişilik bir tesisi olan Kayhan, İstanbul'da da yakın zamanda bir yer açacak. Çünkü İstanbul'daki şube sayısı 5'i aştığı andan itibaren yetiştirememe gibi bir sorun var. İstanbul'daki tesisin hemen arkasında da yine bir pideci bulunacak. Burada da pideler daha ucuza satılacak. Yani Kayhan'a göre orası bir "outlet pideci" olacak.

Bafralı

Bak bi de yazacaktım kaldı.2000 yılında Bafra Pide salonu İstanbulun en iyi pide yapan yeri seçilmişti.

Bafralı

Yrı Ayrı başlık açıp başlık kirliliği yaratmamak için burdan devam ediyorum.
Geçenlerde 1. kavak menemen şenliği( ismi biraz farklı olabilir) yapıldı. Bugün halk gazetesinde okuduğum kadarıyla menemen kavakta yıllardır yapılan birşeymiş. osmanlı zamanında kavaktan geçenler durup menemen yermiş. O kadar eski yani. Yazar Kavakta menemen yemeden yediğiniz yumurta-domates karışımı şeyin kvak menemeniyle kıyaslanamayacağı gibi birşeyler söylüyor.
Yine aynı yazar menemenin Samsun mutfağına ait olduğunu söylüyor. Artık bilmiyorum ne kadar doğru