Balkaymak Türkiye'nin en iyileri arasında

Başlatan Bafralı, 14 Temmuz 2006, 01:59:21

« önceki - sonraki »

Bafralı

Hürriyet gazetesi her cuma türkiyenin bir alanda en iyi 10unu seçer. Yaklaşık bir ay önce de Türkiyenin en iyi 10 dondurmacısını seçti.Samsun'dan ise balkaymak 7. sırada girdi.İŞte haber:


 BALKAYMAK
24 yıldır tescilli marka

Samsun'un Balkaymak dondurması, Türkiye'deki ilk tescilli yerli dordurma. Özel formülü var ve içerisinde hiçbir katkı maddesi bulunmuyor. Babasından kalan mesleği gururla sürdüren 45 yaşındaki Kemal Güzeloğlu, "40 yıldır dordurma satıyoruz. Bizim dondurmayı yiyen kişilerin ağzında üşüme hissi olmaz. Ne kadar isterseniz o kadar rahatlıkla yersiniz" diyor. Dondurmanın kilosu 12 YTL. Tel: (362) 230 49 43.



Yazının tamamı için:
http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/haber.aspx?id=4512961&tarih=2006-06-07

Bafralı

Hürriyet yazarlarında yalçın Bayer de balkaymak hakkında birşeyler yazmış:


Balkaymak

BAFRA'da 'bal' sözcüğü ile başlayan bir çok dondurmacı dükkanı var.

Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı ve TESKOMB Yönetim Kurulu üyesi Metin Genççakır, "Bakınız" diyerek, bizi tabelasında 'Balkaymak' yazan bir tezgahın önüne götürdü ve "Sevgili Hasan, Yalçın Bayer'e bu dondurmadan yedirtmeyecek misin?" dedi.

Sonra da tezgahtaki gence dönerek "Bir külah ballı dondurmadan koy bakalım" diye devam etti. Sadesi dışında her türlü meyvanın özünden yapılmış çeşitleri var Balkaymak'ın...

Gerçekten nefis bir dondurma ve daha önce hiç böyle bir tat ile karşılaşmamıştık desek yeridir.

Dondurmanın 'mucidi' Vural Güzeloğlu; ilk önce kendisini anlattı.

"Beyefendi ben aslında tiyatrocuyum... Yerel olarak 17 yıl tiyatro sahneye koydum, oynadım. Ankara ve İstanbul'da da sahneledik oyunlarımızı, bazısı TRT'de yayınlandı."

Yaşar Kemal'in 'Tenekesi'nden, Cevat Fehmi Başkurt'un 'Buzlar Çözülmeden'ine; Recep Bilginer'in 'İsyancılar'ından Haldun Taner'in 'Keşanlı Ali Destanı'na kadar bir çok tiyatro oyunu oynadıklarını anlatıyor "Tiyatroculuktan dondurmaya geçtik" diyor. Gıda fuarlarını izlemiş ve kendi dondurmasını anlatırken şunları söylüyor:

"Bu dondurmanın eşi yoktur, farklı bir tattadır. Hiçbir dondurma ile kıyas edilemez. Yerli salep dediğimiz orkidelerden yapılır, yani hiç suni salep yoktur, içinde."

Biz yabancı orkideleri toplarız, sütle kaynatır, kuruturuz. Sonra bunu çektiririz. Sütle (keçi değil) karıştırır, en az orta ateşte özel bir teknikle sekiz saat kaynatılır, özdeşleştirilir. Sütün üçte ikisi kaybolur, yani suyu gider. İyice çoğunlaşır. Tabii bir özelliği ve özel yapım teknikleriyle

Dondurmaya nesafeti veren şey budur. Lastik gibi uzamaz, karlaşma ve buzlanma olmaz.

Bu dondurma erir ama tekrar donduğunda dondurma olur. İçinde hiçbir katkı maddesi yoktur. Özel bir yapımdır,

Bizim buralardaki bir adı da 'sarı hayvar'dır; bir çok insan seks gücünü arttırdığını söylemiştir.

- Maraş...

- Şapşup dondurma olmaz... O kadar büyük bir olay da değil, ama ismi yerleşmiş bir firma kötü laf edilemez, bize de yakışmaz. Tekrar ediyorum, benim dondurmamı hiçbir dondurma ile mukayese edemeyiz, onların da bizi mukayese etmeyeceği gibi..

İsimlerini marka olarak kullanmak çok kişi ile mücadele etmiş... Samsun'da da dükkanları varmış, günde 1 tona yakın ürün satıyorlarmış.

Bafralı

Bugünki sabah gazetesinin cuma ekinde de en iyi 10 dondurmacıyı almışlar. Bu sefer istanbul-modadaki balkaymak listeye 8. sıradan girmiş.
Bu topraklar bir marka doğuracaksa işte marka