Annesi için 'Hamsea' tasarladı...

Başlatan Mustee13, 06 Ağustos 2010, 21:48:20

« önceki - sonraki »

Mustee13

Alıntıİzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü son sınıf öğrencisi Samsunlu Tuğçe Özkaner, annesi hamsi kızartırken sürekli elini yaktığı için, adını "Hamsea" koyduğu özel tava tasarladı.

Evde haftanın en az iki  günü hamsi tava piştiğini belirten Tuğçe Özkaner, yıllarca annesini mutfakta takip ettiğini, hamsi tavanın, lezzetli, çok sevilen, ancak yapılışı da zahmetli bir yemek olduğunu belirtti.

Üniversitede bitirme projesine başlarken aklına ilk gelen fikirin tava tasarlamak olduğunu kaydeden Özkaner, Samsun'a gittiğinde annesine bu fikri açıkladığını ve "Karadeniz de çok satar" diyerek kendisini yüreklendirdiğini ifade etti.

Annesinin pratik fikirlerinden de yararlanarak adını "Hamsea" koyduğu ürünü tasarladığını bildiren Özkaner, şunları kaydetti:

"Hamsea çift taraflı bir tava. En önemli sorun, hamsi tavanın çevrilmesi sırasında yağ dökülmesi ve sızıntı olması. Bu hem yemeğin şeklini deforme ediyor, hem de el ve kollarda yanıklara neden oluyor. Tasarım konusunda çalışırken, daha önce hamsi tava yapmamış olan arkadaşımın annesinden de faydalandık. En az 100 defa ona hamsi tava hazırlattık, bu sürecin tamamını da kamerayla kaydettik. En hassas hatanın nerede ortaya çıktığını tespit ettik. Proje sonunda, hamsi tava konusunda deneyimi olmayan denekler bile mükemmel ürünler ortaya çıkardı."

Tasarımının tamamlanmasından sonra, üretime geçmekte zorlandıklarını ekleyen Özkaner, şöyle devam etti:

"İzmir'de bu tasarımı, ısıya dayanıklı camdan yapabilecek bir yer bulamayınca mecburen sanayide dökümden ürettirdik. "Hamsea" adıyla patent aldıktan sonra ürünün piyasaya sürülecek hali kesinlikle ısıya dayanıklı camdan olacak. Şimdiden kapımızı çalan firmalar var. Tasarım sürecinde fikirlerine başvurduğumuz İzmir Hilton Otel'in şefi Ahmet Yıldız, 'Üretimden sonra ilk Hamsea'yi mutfağımda görmek istiyorum' dedi. Sadece onun değil, tüm ev hanımlarının bu ürüne talip olacağını düşünüyorum."

Hürriyet


Tavanın ismi hoşuma gitmese de, çok satabilir. Başarılarının devamını dileriz...

kabacevizli55

Başarılarının devamını dileriz... >l< >l<

Burak

bence süper olmuş isminde de sıkıntı yok hamsi bütün karadeniz e mal olmuş kendinden tadı tuzu olan en sevdiğim ve en bilinen balıktır. türkiye' nin balık ihtiyacının yüzde 80 i karadenizden karşılanıyor . tabi hamsi kafalılar genelde d.karadenizden çıkıyor o ayrı :D

Mustee13

...ama ingilizceye uydurulmaya çalışımadan direk Türkçe olarak "hamsi" olmalıydı... ya da bu bir Türk icadı olduğuna göre Türkçe isim konulsaydı daha iyi olurdu...

Burak

sonuçta hamsinin ingilizcesi kullanılmamış ufak bir kelime oyunu yapılmış belki kimbilir yapan büyük düşünüyordur ihracata yönelik koymuştur ismini :D